Kai lauke šąla, o dienos trumpėja, garuojantis dubenėlis sriubos tampa daugiau nei maistu – tai šilumos, rūpesčio ir buvimo kartu ženklas. Lapkričio 27–29 dienomis visa Lietuva kviečiama virti sriubos, dalintis ja su šeima, draugais, kaimynais ar kolegomis, prisiminti, kad gera dalintis tuo, kas paprasta, bet tikra – širdies šiluma.
„Šios Gerumo sriubos dienos – tai kvietimas sustoti, pabendrauti ir išsivirti dubenėlį sriubos, prisimenant tuos, kuriems šilumos labiausiai trūksta, – vienišus senelius. Tikime, kad kartu verdama sriuba gali tapti įkvėpimu susitelkti dėl tų, kieno stalas kuklus, kieno namuose trūksta šilumos ir bendrystės.
Simboliškai lapkričio 29-oji yra Tarptautinė draugo diena, o draugystė prasideda nuo paprasčiausio kvietimo kartu pasidalinti šiluma. Tad kodėl jos nepaminėjus su dubenėliu sriubos? Kiekvienas gali prisidėti savaip: ištardamas gerą žodį, paaukodamas, išviręs sriubos su šeima, draugais ar kolegomis ir pasidalindamas ja su kitais“, – prie iniciatyvos prisidėti kviečia Maltos ordino pagalbos tarnybos vadovas Edvinas Regelskis.
Žinomi Lietuvos žmonės prisideda prie iniciatyvos ir dalijasi savo mėgstamų sriubų receptais.
Vytaro Radzevičiaus ukrainietiški barščiai
Ingredientai (4–6 porcijoms)
Sultiniui:
- 400–500 g jautienos su kauliukais
- 300 g kiaulienos šonkaulių
- 300 g vištienos su kauliukais
(Galima naudoti visų trijų rūšių mišinį arba tik dvi rūšis, svarbiausia – kauliukai tirštam sultiniui).
- Viena ar dvi galvos svogūnų
- Česnakų
- Salierų kotų
- Druskos, juodųjų pipirų ir laurų lapų.
Sriubai ir jai patiekti:
- 2 vidutiniai (apie 250–300 g) virti burokėliai
- 3–4 didesnės (350–400 g) bulvės
- 300–400 g (maždaug pusė mažo gūžinio) šviežio kopūsto
- 2 vidutinės morkos
- 2 salierų stiebai
- 100–150 g šakninio saliero
- 1 didelis arba 2 maži svogūnai
- 3–4 skiltelės česnakų
- 1,5–2 valg. šaukštai pomidorų pastos
- 1 arbat. šaukštelis saldžiųjų paprikų miltelių
- Druskos ir pipirų
- 1–2 valg. šaukštai grietinės vienai porcijai
- Šviežių krapų ar petražolių (nebūtina, bet labai tinka)

Gaminimas
Mėsą su svogūno galva, česnakais, salierais, druska ir pipirais verdame apie 2 valandas, per tą laiką visus ingredientus smulkiai supjaustome. Po kelių valandų nupilame sultinį, išvirusią mėsą atskiriame nuo kaulų ir smulkiai supjaustome. Puode, kur bus verdama sriuba, saulėgrąžų aliejuje pakepiname svogūnus ir česnakus. Kai svogūnai suminkštės, pakepiname ir morkas. Supilame sultinį ir pamažu dedame visas supjaustytas daržoves. Paskutinius dedame burokėlius ir kopūstus, nes pastarieji turi likti kietoki. Taip pat sudedame supjaustytą mėsą. Beriame saldžiųjų paprikų miltelius, druską, pipirus pagal skonį. Užvirus verdame apie 15 minučių.
Patiekiame su grietine. Beje! Grietinę įdėkime į lėkštę prieš pildami sriubą.
Alfo Ivanausko originali lęšių ir ryžių sriuba su kukuliais
Ingredientai (4 porcijoms)
- 1 vid. dydžio svogūnas
- 1 skiltelė česnako
- Aliejaus (kepti)
- 2 l vandens arba sultinio
- 100 ml ryžių
- 100 ml skaldytų lęšių
- 5–6 džiovintos slyvos
- 1 kupinas valg. šaukštas adžikos
- 10–12 kukulių
- Žiupsnelis druskos
- Žiupsnis šviežių petražolių ar kitų mėgstamų žalumynų
Gaminimas
Svogūną ir česnaką supjaustome ir pakepiname storų sienų puode su aliejumi. Kai svogūnai taps gražios auksinės spalvos, supilame vandenį, suberiame ryžius ir lęšius, sudedame džiovintas slyvas. Verdame, kol ryžiai išvirs.
Sudedame adžiką, kukulius ir dar paverdame, kol kukuliai sušils. Pabaigoje paragaujame ir pasūdome.
Prieš patiekdami leiskime sriubai pastovėti bent 5–6 min. Galima pridėti mėgstamų žalumynų: petražolių, kalendrų, bazilikų.

Jurgos Šeduikytės mėgstamiausia moliūgų sriuba
Ingredientai
- Vidutinis moliūgas
- 1 saldžioji bulvė
- 4 paprastos bulvės
- 2 morkos
- 1 svogūnas
- 4 česnako skiltelės,
- Sėklų mišinys (moliūgų, saulėgrąžų, kanapių, linų, sezamų sėklas geriausia sutrinti grūstuvėje)
- Žolelės, druska, pipirai, lauro lapas
- Tarkuotas kietasis sūris
Gaminimas
Moliūgą apkepame orkaitėje, pabarstę šiek tiek druskos ir pipirų, tuo metu verdame bulves, morkas, svogūną, česnakus. Apkeptą moliūgą dedame į bendrą puodą, pabaigiame virti, išimame „atitarnavusį“ lauro lapą, sutriname ir pagardiname mėgstamais prieskoniais.
Patiekę pabarstome tarkuotu kietuoju sūriu, žolelėmis ir trintomis sėklomis.
Jei mėgstate švelnesnę sriubą, prieš trinant galima šliūkštelti grietinėlės.







