Daržovių troškiniai – tai patiekalas, kuris sujungia skonių harmoniją ir maistinę vertę. Jie tinka tiek tiems, kurie renkasi mėsą, tiek vegetarams. Šis universalus patiekalas leidžia improvizuoti su ingredientais ir pritaikyti pagal kiekvieno skonį.
Kodėl verta rinktis daržovių troškinius?
- Maistingumas: daržovės yra puikus vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis, o troškinimas padeda išlaikyti didžiąją dalį maistinių medžiagų.
- Sotumas: įdėjus baltymų šaltinį (mėsą, ankštinius ar tofu), troškiniai tampa sotesni ir tinkami net didžiausiems valgytojams.
- Lengvas paruošimas: viskas, ko reikia – vienas puodas ir šiek tiek laiko virtuvėje.
Daržovių troškiniai su mėsa
1. Vištienos ir daržovių troškinys su žolelėmis
Ingredientai:
- 300 g vištienos filė (supjaustytos gabalėliais);
- 1 morka (supjaustyta griežinėliais);
- 1 cukinija (supjaustyta kubeliais);
- 1 paprika (supjaustyta juostelėmis);
- 2 česnako skiltelės;
- 200 ml vištienos sultinio;
- Žolelės (čiobreliai, petražolės).
Paruošimas:
- Apkepkite vištieną su česnaku keptuvėje, kol apskrus.
- Sudėkite daržoves, įpilkite sultinio ir troškinkite 20–30 minučių.
- Pabaigoje pridėkite žoleles ir patiekite su ryžiais ar bulvėmis.
2. Jautienos troškinys su daržovėmis ir bulvėmis
Ingredientai:
- 400 g jautienos (kubeliais);
- 3 bulvės (supjaustytos kubeliais);
- 1 morka (tarkuota);
- 1 svogūnas (smulkiai pjaustytas);
- 2 lauro lapai;
- 300 ml jautienos sultinio.
Paruošimas:
- Apkepkite jautieną ir svogūną, kol mėsa taps auksinės spalvos.
- Sudėkite bulves, morkas, lauro lapus ir sultinį.
- Troškinkite ant mažos ugnies apie 1–1,5 valandos, kol mėsa taps minkšta.
3. Kiaulienos ir kopūstų troškinys su pomidorų padažu
Ingredientai:
- 300 g kiaulienos (smulkiai pjaustytos);
- 1/2 kopūsto galvos (plonai supjaustytos);
- 1 morka (tarkuota);
- 2 pomidorai (smulkiai pjaustyti);
- 2 šaukštai pomidorų padažo.
Paruošimas:
- Apkepkite kiaulieną su svogūnais ir morkomis.
- Pridėkite kopūstus, pomidorus ir pomidorų padažą.
- Troškinkite apie 30–40 minučių, retkarčiais pamaišydami.
Daržovių troškiniai be mėsos
1. Vegetariškas troškinys su lęšiais ir daržovėmis
Ingredientai:
- 1 stiklinė virtų lęšių;
- 1 cukinija (kubeliais);
- 1 morka (tarkuota);
- 1 paprika (supjaustyta);
- 1 svogūnas;
- 200 ml daržovių sultinio.
Paruošimas:
- Apkepkite svogūną ir morką, pridėkite cukiniją ir papriką.
- Supilkite daržovių sultinį ir lęšius, troškinkite apie 20 minučių.
- Patiekite su bulvių koše arba duonos rieke.
2. Grybų troškinys su grietinėle
Ingredientai:
- 300 g pievagrybių (griežinėliais);
- 1 svogūnas;
- 1 morka (tarkuota);
- 150 ml grietinėlės;
- 1 šaukštas sviesto.
Paruošimas:
- Apkepkite svogūną ir morką svieste.
- Pridėkite pievagrybius ir troškinkite, kol jie suminkštės.
- Supilkite grietinėlę ir troškinkite dar 10 minučių.
3. Tofu ir daržovių troškinys su kokosų pienu
Ingredientai:
- 200 g tofu (kubeliais);
- 1 cukinija (supjaustyta);
- 1 paprika (juostelėmis);
- 150 ml kokosų pieno;
- 1 šaukštas sojų padažo.
Paruošimas:
- Apkepkite tofu, kol apskrus.
- Sudėkite daržoves, užpilkite kokosų pienu ir pridėkite sojų padažą.
- Troškinkite 15–20 minučių ir patiekite su rudaisiais ryžiais.
Patarimai gaminant daržovių troškinius
- Eksperimentuokite su prieskoniais: česnakas, imbieras, paprika ar kuminas – tai prieskoniai, kurie praturtins skonį.
- Rinkitės sezonines daržoves: jos bus šviežesnės, skanesnės ir pigesnės.
- Naudokite likučius: troškiniai – puiki vieta sunaudoti šaldytuve likusias daržoves.