KONKURSAS!
Granola / Shutterstock
Granola / Shutterstock

Granola namuose: sveikas, gardus ir lengvai pagaminamas pusryčių pasirinkimas

Granola – tai traškių avižinių dribsnių, riešutų, sėklų ir džiovintų vaisių mišinys, dažniausiai paskrudintas orkaitėje su šiek tiek medaus, sirupo ar aliejaus. Ji puikiai tinka pusryčiams su jogurtu, pienu ar augaliniu gėrimu, o taip pat gali būti gardus užkandis dienos metu.


Granolos privalumai

  • Sveikumas. Avižiniai dribsniai aprūpina organizmą ląsteliena, o riešutai ir sėklos – sveikaisiais riebalais bei baltymais.
  • Energetinė vertė. Tai puikus energijos šaltinis, ypač tiems, kurie ryte nori lengvai, bet sotiai pavalgyti.
  • Universalumas. Galite derinti įvairius produktus – nuo džiovintų vaisių iki šokolado gabalėlių.
  • Ilgai išlieka šviežia. Laikoma sandariame stiklainyje, granola gali išsilaikyti iki kelių savaičių.
Granola / Shutterstock
Granola / Shutterstock

Pagrindiniai ingredientai

Norint pasigaminti granolą namuose, reikia vos kelių bazinių produktų:

  • Avižiniai dribsniai (stambesni, kad neištižtų kepant).
  • Riešutai ir sėklos (migdolai, graikiniai, anakardžiai, moliūgų, saulėgrąžų, linų ar chia).
  • Saldiklis (medus, klevų sirupas, agavų sirupas).
  • Riebalai (kokosų aliejus, sviestas arba neutralaus skonio augalinis aliejus).
  • Pagardinimai (cinamonas, vanilė, kakava).
  • Papildomi priedai (džiovinti vaisiai, uogos, šokolado gabaliukai – dedami po kepimo).

Paprastas receptas

Jums reikės:

  • 300 g avižinių dribsnių,
  • 100 g riešutų (migdolų, graikinių ar anakardžių),
  • 50 g sėklų (pvz., moliūgų ar saulėgrąžų),
  • 3 šaukštų medaus arba klevų sirupo,
  • 2 šaukštų kokosų aliejaus,
  • žiupsnelio cinamono,
  • saujos džiovintų spanguolių ar razinų (po kepimo).

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 160 °C.
  2. Dubenyje sumaišykite avižas, riešutus, sėklas ir cinamoną.
  3. Kitame inde pašildykite kokosų aliejų su medumi, kol taps skysta masė. Supilkite ant dribsnių.
  4. Gerai išmaišykite ir paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  5. Kepkite apie 25–30 min., kas 10 min. pamaišydami, kad granola apskrustų tolygiai.
  6. Atvėsusią granolą sumaišykite su džiovintais vaisiais.

Laikykite sandariame stiklainyje – traškumas išliks iki 2–3 savaičių.


Skirtingos variacijos

  • Šokoladinė granola. Į mišinį įdėkite kakavos, o po kepimo – juodojo šokolado gabalėlių.
  • Tropinė granola. Gardinkite kokoso drožlėmis, džiovintais ananasais ar mango.
  • Baltyminė granola. Įmaišykite šaukštą baltymų miltelių ar daugiau riešutų, kad pusryčiai būtų dar sotesni.
  • Vaikiška granola. Įmaišykite razinų, džiovintų obuolių ir kelių spalvotų džiovintų vaisių – vaikams tai patiks labiau nei saldumynai.
Mano išsaugoti straipsniai