Bulvių plokštainis, arba kitaip – kugelis, yra vienas iš tų patiekalų, kuris neabejotinai įrašytas į lietuviškos virtuvės aukso fondą. Kiekviena šeimininkė ar šeimininkas turi savo receptą, kuris gali skirtis prieskoniais, kepimo būdu ar net padažais, tačiau pats principas išlieka nepakitęs jau dešimtmečius – tarkuotos bulvės, kiaušiniai, pienas ar grietinėlė, prieskoniai ir šiek tiek riebalų.
Kugelio kilmė
Nors šiandien mes jį vadiname bulvių plokštainiu, pats pavadinimas „kugelis“ yra kilęs iš vokiško žodžio Kugel – rutulys, kepinys. Manoma, kad receptas į Lietuvą atkeliavo iš Rytų Prūsijos. Lietuviai šį patiekalą pritaikė savo virtuvei, įtraukė daugiau bulvių (nes jos mūsų krašte itin populiarios) ir sukūrė savitą variaciją, be kurios sunkiai įsivaizduojame lietuvišką stalą.
Pagrindiniai ingredientai
Klasikinis bulvių plokštainis gaminamas iš:
- žalių tarkuotų bulvių;
- svogūnų;
- kiaušinių;
- pieno arba grietinėlės;
- rūkytos šoninės ar lašinių (nebūtinai, bet dažnai naudojama dėl skonio);
- druskos, pipirų.
Būtent paprastumas ir ingredientų prieinamumas lemia tai, kad kugelis taip mėgstamas visoje Lietuvoje.

Žingsnis po žingsnio: kaip iškepti kugelį
- Bulvės. Nulupkite ir smulkiai sutarkuokite. Tradiciškai naudojamos smulkios tarkos, tačiau šiandien daugelis renkasi elektrinius smulkintuvus, kad sutaupytų laiko.
- Svogūnai. Juos galima sutarkuoti kartu su bulvėmis – taip kugelis bus šviesesnis ir švelnesnio skonio.
- Kiaušiniai ir pienas. Į bulvių masę įmuškite kiaušinius, supilkite pašildytą pieną ar grietinėlę. Masė turi būti vientisa, bet ne per skysta.
- Riebalai ir mėsa. Jei mėgstate, įmaišykite smulkintus lašinius arba apkepintą rūkytą šoninę. Tai suteiks daugiau skonio ir aromato.
- Kepimas. Masę supilkite į sviestu išteptą kepimo formą. Kepkite 180–200 °C temperatūroje apie 1–1,5 valandos, kol paviršius taps auksinis ir traškus.
Su kuo patiekti?
Kugelis dažniausiai patiekiamas su padažais:
- Tradicinis variantas – spirginti lašinukai su grietine.
- Lengvesnis variantas – grietinės ir žalumynų padažas.
- Šiuolaikiškas pasirinkimas – grybų padažas, kuris ypatingai tinka rudens sezonu.
Be to, kugelį galima gardinti šviežiomis daržovėmis, raugintais agurkais ar kopūstais.
Variacijos
- Be mėsos. Vegetarai gali ruošti plokštainį be šoninės – tik iš bulvių, svogūnų ir kiaušinių.
- Su morkomis ar cukinijomis. Į bulvių masę galima įmaišyti kitų daržovių, kad patiekalas būtų spalvingesnis ir lengvesnis.
- Mini kugeliai. Vietoj vieno didelio plokštainio masę galima kepti mažose formelėse – tai ypač patiks vaikams ar svečiams.

Patarimai, kad kugelis pavyktų
- Rinkitės krakmolingas, miltingas bulves – jos suteiks kugeliui reikiamą struktūrą.
- Jei norite traškesnio paviršiaus, kepimo pabaigoje pakelkite temperatūrą.
- Kugelį galima kepti iš vakaro – kitą dieną pašildytas jis būna dar sodresnio skonio.