PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
Avižiniai batonėliai
Avižiniai batonėliai

Greitesni nei pirkti: naminiai bananų ir avižų sausainiai be pridėtinio cukraus

Norisi ko nors saldaus, bet sveiko? Greitai paruošiamų, natūralių ir skanių užkandžių? Tuomet šie naminiai bananų ir avižų sausainiai – kaip tik tau. Jie be pridėtinio cukraus, be miltų ir be kaltės jausmo – puikus pasirinkimas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, norintiems sveikesnio saldumyno alternatyvos.


Ingredientai (apie 12 mažų sausainių):

  • 2 labai prinokę bananai (kuo tamsesni – tuo saldesni)
  • 1 stiklinė avižinių dribsnių (tinka ir smulkinti, ir stambūs)
  • 1/3 stiklinės razinų, džiovintų spanguolių, riešutų arba juodojo šokolado gabaliukų (nebūtina, bet labai pagerina skonį)

Papildomai galima įdėti (nebūtina, bet rekomenduojama):
– žiupsnelį cinamono,
– vanilės ekstrakto lašelį,
– šaukštą riešutų sviesto,
– šaukštelį čija sėklų ar linų sėmenų dėl tekstūros.


Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus–apačia, be vėjelio).
  2. Bananus gerai sutrinkite šakute iki vientisos masės.
  3. Į bananų masę supilkite avižinius dribsnius ir gerai išmaišykite.
  4. Įmaišykite pasirinktus papildomus ingredientus – razinas, riešutus ar šokolado gabaliukus.
  5. Formuokite nedidelius rutuliukus arba šaukštu dėkite masę ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Lengvai paspauskite, kad sausainiai būtų plokšti.
  6. Kepkite apie 13–15 minučių, kol krašteliai lengvai apskrus.
  7. Leiskite sausainiams šiek tiek ataušti ant grotelių – jie sutvirtės.
Sveikuoliški sausainiai
Sveikuoliški sausainiai

Kuo šie sausainiai ypatingi?

Be pridėtinio cukraus – saldumą suteikia tik natūralūs bananai.
Be kvietinių miltų – tinka net jautresniems glitimui (jei naudojami sertifikuoti avižų dribsniai).
Be pieno produktų ir kiaušinių – puikus pasirinkimas veganams ar turintiems alergijų.
Maistingi ir sotūs – bananai suteikia energijos, o avižos – ilgai trunkantį sotumą.
Paprasta ir greita – sausainiai paruošiami per kelias minutes ir nereikalauja jokių įmantrių įrankių.


Kur ir kaip laikyti?

Sausainius laikykite sandariame inde kambario temperatūroje iki 2 dienų arba šaldytuve iki 5 dienų. Jie taip pat puikiai tinka šaldyti – tereikia pašildyti kelias sekundes mikrobangėje ar orkaitėje.

Mano išsaugoti straipsniai