KONKURSAS!
Grikių blynai / Shutterstock
Grikių blynai / Shutterstock

Grikių blynai pagal močiutę – sveiki ir be glitimo, nors tada to niekas nežinojo

Šiandien apie „supermaistą“, glitimo netoleravimą ir augalinę mitybą kalbame nuolat. Tačiau prieš kelis dešimtmečius mūsų močiutės tiesiog gamino iš to, ką turėjo – sveikai, paprastai ir be jokių madų. Vienas iš tokių pamirštų, bet vėl atrandamų patiekalų – grikių blynai, kurie ir šiandien stebina savo skoniu, maistingumu ir paprastumu.

Nors mūsų senelės tikrai neskaitė apie „glitimo poveikį organizmui“, jos žinojo, kad grikiai – sotūs, stiprinantys ir tinkantys net jautriam skrandžiui. Šie blyneliai – tai vaikystės skonis, kuris grįžta su nauja meile sveikai mitybai.


Kodėl verta kepti grikių blynus?

Grikiai – tai be glitimo augalas, kupinas baltymų, skaidulų, mineralų (ypač magnio, geležies ir cinko) bei antioksidantų. Jie greitai suteikia sotumo jausmą, bet neapsunkina. O dar geriau – grikiai puikiai tinka tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams.

Močiutės grikių blynai ypač vertingi tiems, kurie:

  • netoleruoja glitimo,
  • nori mažiau perdirbtų produktų,
  • ieško paprasto ir greito pusryčių ar vakarienės sprendimo,
  • mėgsta maistą, kuris primena vaikystę.
Močiutė gamina
Močiutė gamina / Shutterstock

Močiutės grikių blynų receptas

Reikės:

  • 1 stiklinės žalių (nevirtų) grikių kruopų (tinka ir skrudinti, bet žali – švelnesnio skonio)
  • 1 stiklinės vandens (mirkymui)
  • 1 kiaušinio (galima keisti linų sėmenimis – augalinei versijai)
  • Žiupsnelio druskos
  • Šlakelio aliejaus kepimui
  • (Nebūtina) – 1 arbat. šaukštelio cukraus ar mėgstamų prieskonių (jei norite saldžios versijos)

Gaminimo eiga:

  1. Iš vakaro užpilkite grikius šaltu vandeniu ir palikite per naktį brinkti. Jei neturite laiko – pakanka 4–6 val.
  2. Išbrinkusius grikius nusunkite ir perplaukite po šaltu vandeniu.
  3. Suberkite į smulkintuvą, įmuškite kiaušinį, įdėkite druskos ir (jei norite) šiek tiek cukraus. Sutrinkite iki vientisos masės.
  4. Jei masė per tiršta – įpilkite šiek tiek vandens ar augalinio pieno.
  5. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite nedidelius blynelius iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  6. Patiekite karštus su grietine, uogiene, medumi arba sviestu – kaip darė močiutė!
Mano išsaugoti straipsniai