KONKURSAS!
Močiutė gamina
Močiutė gamina / Shutterstock

Žolynų ir grūdų plokštainis: senovinis močiutės Žolinės receptas – gardus prisiminimas iš vaikystės

Žolinė – tai ne tik viena gražiausių metų švenčių, kai gamta atiduoda paskutinę vasaros dovaną, bet ir laikas, kai sugrįžta močiutės kvapai, skoniai ir prisiminimai. Mūsų senelės šią dieną švęsdavo paprastai, bet labai nuoširdžiai: rinkdavo žolynus, puošdavo namus gėlėmis, dėkodavo už derlių ir ruošdavo ypatingus patiekalus, kuriuos vėliau dalindavosi su šeima ir kaimynais.

Šiandien kviečiame prisiminti vieną iš senovinių Žolinės receptų, kuris buvo perduodamas iš kartos į kartą – žolynų ir grūdų plokštainį. Paprastas, bet kupinas simbolikos, sezoninių gėrybių ir močiutės meilės.


Ką reiškė Žolinės stalas senovėje?

Žolinės metu ant stalo būdavo dedami paskutiniai vasaros vaisiai ir pirmieji rudens ženklai. Tai metas, kai duona, javai, daržovės ir žolynai susijungia viename patiekale, simbolizuodami gamtos pilnatvę. Valgiai būdavo sotūs, bet natūralūs – be perteklinės prabangos, tačiau kupini skonio ir prasmės.


Močiutės žolynų ir grūdų plokštainis

Šis senovinis patiekalas buvo kepamas iš to, ką tądien surinkdavo: žolelių, daržovių, grūdų. Jis tinka kaip pagrindinis vegetariškas patiekalas arba šiltas užkandis šventiniam stalui.

Reikės:

  • 1 stiklinės perlinių kruopų (arba grikių)
  • 2 morkų
  • 1 cukinijos
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 saujos smulkintų žolelių (tinka dilgėlės, garšvos, kiaulpienių lapai, mėta, čiobrelis, krapai – pagal skonį ir sezoniškumą)
  • 3 kiaušinių
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio (nebūtina, bet skanu)
  • Druskos, pipirų, žiupsnelio muskato
  • Aliejaus kepimui
  • Džiūvėsėlių ar grikių miltų formos pabarstymui
Močiutė gamina
Močiutė gamina / Shutterstock

Gaminimo eiga:

  1. Išvirkite kruopas, kaip nurodyta ant pakuotės. Leiskite joms atvėsti.
  2. Morkas ir cukiniją sutarkuokite, svogūną ir česnaką smulkiai sukapokite. Apkepkite daržoves keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol suminkštės.
  3. Į atvėsintas kruopas sudėkite apkeptas daržoves, smulkintas žoleles, kiaušinius, prieskonius ir, jei naudojate, tarkuotą sūrį.
  4. Masę gerai išmaišykite.
  5. Kepimo formą ištepkite aliejumi ir pabarstykite džiūvėsėliais.
  6. Supilkite masę, paviršių sulyginkite ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 40–45 minutes, kol gražiai apskrus.
  7. Patiekite šiltą arba atvėsusį, su grietine ar žolelių užtepėle.
Mano išsaugoti straipsniai