PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
Tuno salotos

Ką valgyti pavasarį, kad jaustumėtės lengvi ir energingi?

Po šaltojo sezono dažnai jaučiamės pavargę, apsunkę ir stokojantys energijos. Pavasaris – puikus metas atnaujinti mitybą ir pripildyti organizmą lengvais, bet maistingais produktais.


Pavasariniai žalumynai – vitaminų bomba

Pavasarį gamta pradeda dovanoti šviežius žalumynus, kurie ne tik suteikia lengvumo jausmą, bet ir yra puikus vitaminų bei mineralų šaltinis.

Kas turėtų atsidurti jūsų lėkštėje?
Špinatai – turtingi geležimi, padeda kovoti su pavasariniu nuovargiu.
Krapai ir petražolės – gerina virškinimą ir stiprina imunitetą.
Salotos – puikus mažo kaloringumo, bet skaidulų turtingas maistas.
Kiaulpienių lapai – detoksikuoja organizmą ir gerina kepenų veiklą.

Patarimas: žalumynus valgykite šviežius, dėkite į salotas, kokteilius ar sriubas, kad gautumėte maksimaliai naudingų medžiagų.


Šviežios daržovės – pavasario energijos šaltinis

Po žiemos organizmui reikia daugiau skaidulų, kurios padeda virškinimui ir suteikia sotumo be apsunkimo.

Svarbiausios daržovės pavasarį:
Ridikėliai – mažai kalorijų, bet daug vitaminų C ir K.
Morkos – puikus beta karotino šaltinis, stiprinantis odą ir imunitetą.
Agurkai – drėkina organizmą ir padeda pašalinti toksinus.
Burokėliai – gerina kraujotaką ir suteikia energijos.

Patarimas: stenkitės valgyti kuo daugiau žalių daržovių – jos išlaiko daugiau maistinių medžiagų nei termiškai apdorotos.


Sezoniniai vaisiai – natūrali energija be cukraus pertekliaus

Pavasarį pasirodo pirmieji švieži sezoniniai vaisiai, kurie suteikia natūralios energijos ir yra puikus sveikų angliavandenių šaltinis.

Ką verta valgyti?
Obuoliai – gerina virškinimą ir suteikia ilgalaikės energijos.
Braškės – turtingos antioksidantais ir vitaminais, stiprina odą.
Citrusiniai vaisiai (apelsinai, greipfrutai, citrinos) – gerina medžiagų apykaitą ir stiprina imunitetą.
Kriaušės – skatina virškinimą ir suteikia sotumo jausmą.

Patarimas: vaisius valgykite ryte arba kaip užkandį tarp pagrindinių valgymų, kad išvengtumėte cukraus pertekliaus vakare.


Lengvi baltymai – stiprybė ir sotumas be sunkumo

Kad jaustumėtės energingi, svarbu valgyti lengvai virškinamus baltymus, kurie suteikia sotumo jausmą, bet neapsunkina organizmo.

Geriausi baltymų šaltiniai pavasarį:
Liesos vištienos arba kalakutienos filė – lengvai virškinama ir puikus baltymų šaltinis.
Žuvis (lašiša, upėtakis, menkė) – suteikia omega-3 riebalų rūgščių ir stiprina nervų sistemą.
Kiaušiniai – vienas maistingiausių produktų, tinkamas tiek pusryčiams, tiek pietums.
Ankštiniai augalai (avinžirniai, lęšiai, pupelės) – suteikia augalinių baltymų ir yra puikus mėsos pakaitalas.

Patarimas: pavasarį stenkitės kepti, virti ar garinti produktus, kad išsaugotumėte jų maistinę vertę ir išvengtumėte perteklinių riebalų.


Sveiki riebalai – spindinti oda ir gera nuotaika

Nors riebalai dažnai siejami su svorio augimu, gerieji riebalai yra būtini sveikai odai, energijai ir hormonų balansui.

Geriausi pavasario riebalų šaltiniai:
Avokadai – stiprina širdį ir suteikia ilgalaikės energijos.
Alyvuogių aliejus – antioksidantų kupinas produktas, puikiai tinkantis salotoms.
Riešutai ir sėklos (migdolai, graikiniai riešutai, chia, linų sėklos) – suteikia baltymų ir sveikų riebalų.
Natūralus jogurtas ar kefyras – padeda virškinimui ir stiprina imunitetą.

Patarimas: naudokite šiuos produktus kaip priedą prie salotų, sriubų ar pusryčių, kad gautumėte jų naudą be pertekliaus.

Mano išsaugoti straipsniai