Jeigu norite išbandyti kažką naujo ir sveiko, lęšių duona – puikus variantas. Ji be miltų, be mielių, tačiau itin soti ir gardi. Tokia duona puikiai tinka pusryčiams, užkandžiams ar net prie sriubos.
Receptu dalinasi Lengva virtuvė.
Ingredientai:
- 300 g raudonųjų lęšių
- 2 dideli arba 3 maži kiaušiniai
- 100 g jogurto
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 40 ml aliejaus
- 1–1,5 valg. šaukšto maltų linų sėmenų
- 4 g kepimo miltelių
- Pagal skonį – prieskoniai (pvz., ciberžolė dėl geltonos spalvos, persiladas ar kiti mėgstami prieskoniai)

Gaminimo eiga:
- Paruoškite lęšius.
Iš vakaro juos gerai perplaukite, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite brinkti per naktį. - Paruoškite tešlą.
Išbrinkusius lęšius ryte nupilkite ir supilkite į blenderį. Įmuškite kiaušinius, sudėkite jogurtą, druską, supilkite aliejų. Viską gerai sutrinkite iki vientisos masės. - Papildykite priedais.
Įmaišykite maltus linų sėmenis, kepimo miltelius ir prieskonius (jeigu naudojate). Dar kartą viską gerai išmaišykite. - Kepimas.
Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, supilkite paruoštą tešlą. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C ir kepkite apie 50–60 minučių. - Patikrinkite, ar iškepė.
Mediniu pagaliuku patikrinkite duonos vidų – jei pagaliukas lieka sausas, duona jau paruošta. - Atvėsinimas.
Geriausia duoną atvėsinti ant grotelių, tačiau jei nekantraujate – galima ragauti iškart.
Patarimai:
- Jei norite intensyvesnio skonio, įberkite česnako granulių, kmynų ar džiovintų žolelių.
- Jogurtą galite keisti augaliniu jogurtu – tiks ir veganams.
- Duona puikiai tinka tiek su sūriu, tiek su daržovėmis ar užtepėlėmis.