Dalyvaukite konkurse ir laimėkite!!
Varškės sūris / Shutterstock
Varškės sūris / Shutterstock

Naminis varškės sūris su krapais: tradicinis receptas, kuris primena vaikystę

Lietuviškos virtuvės klasika – naminis varškės sūris – iki šiol užima garbingą vietą mūsų šventiniuose ir kasdieniuose staluose. Ypač pavasarį ar vasarą, kai norisi kažko lengvo, šviežio, bet ir sotaus. O jei į šį gardų produktą dar įmaišysime kvapnių krapų – skonis taps dar sodresnis, o aromatas sukels nostalgiškus prisiminimus apie močiutės virtuvę.


Kuo ypatingas šis receptas?

  • 100 % natūralūs ingredientai
  • Gaminamas be specialios įrangos
  • Galima valgyti vieną, su duona, ar naudoti kaip užtepėlę
  • Lengvai pritaikomas: galima įmaišyti kmynų, česnako ar kitų žolelių

Varškės sūriui reikės:

  • 1 kg riebesnės varškės (geriausia – 9 % riebumo)
  • 1 litras pieno (ne mažiau kaip 2,5 % riebumo)
  • 1 šaukštelis druskos (reguliuokite pagal skonį)
  • 2 kiaušiniai
  • 1 sauja šviežių krapų, smulkiai sukapotų
  • (nebūtina) žiupsnelis kmynų arba kapoto česnako dėl skonio

Gaminimas: žingsnis po žingsnio

1. Pašildykite pieną:
Supilkite pieną į puodą ir užvirkite. Kai tik pradeda kilti burbuliukai – sumažinkite ugnį.

2. Sudėkite varškę:
Į karštą pieną po truputį dėkite varškę, maišydami. Po kelių minučių pastebėsite, kaip atsiskiria išrūgos – tai ženklas, kad procesas vyksta teisingai.

3. Įberkite druską:
Kai masė sutirštėja, įberkite druską ir gerai išmaišykite. Galite paragauti – skonis turi būti malonus, bet ne per sūrus.

4. Įplakite kiaušinius:
Atskirame inde lengvai suplakite kiaušinius ir supilkite į varškės masę. Šis žingsnis padeda sūriui sutvirtėti ir tampa ypač švelnios konsistencijos. Maišykite dar 3–5 minutes, kol masė sutirštės dar labiau.

5. Įmaišykite krapus:
Kai varškės masė jau beveik paruošta, įmaišykite smulkintus šviežius krapus (ar kitus pasirinkimus – kmynus, česnaką).

6. Perkoškite ir formuokite:
Paruoštą masę perpilkite į sūrmaišį arba tiesiog į tankų lininių audinį (pavyzdžiui, marlę), išklotą sietelyje. Palikite varvėti apie 1–2 valandas, kol ištekės išrūgos.

7. Suspauskite:
Kai išbėga dauguma skysčio, sūrį apvyniokite ir dėkite po spaudimu (pvz., su lėkšte ir svarmeniu) dar 3–4 valandoms arba per naktį šaldytuve.

Varškės sūris / Shutterstock
Varškės sūris / Shutterstock

Kaip laikyti?

  • Naminį varškės sūrį laikykite šaldytuve, sandariame inde ar suvyniotą į švarią drobę.
  • Geriausia suvalgyti per 3–5 dienas.
  • Jei norite ilgesnio galiojimo – galima truputį pasūdyti daugiau arba trumpai apkepinti riekeles keptuvėje.

Ką tinka valgyti su šiuo sūriu?

  • Su šviežia ruginės duonos rieke
  • Su medumi arba uogiene (jei mėgstate kontrastus)
  • Su šviežiomis daržovėmis ir alyvuogių aliejumi
  • Kaip užtepėlę ant duonos (sumaišius su grietine ar jogurtu)
  • Įtarkuokite į salotas ar įdėkite į omletą

Kodėl verta gaminti namuose?

  • Sutaupysite – lyginant su parduotuviniu varškės sūriu
  • Žinosite, ką valgote – jokių E priedų
Mano išsaugoti straipsniai