Prancūziškas obuolių pyragas / Shutterstock
Prancūziškas obuolių pyragas / Shutterstock

Prancūziškas obuolių pyragas: klasikinis desertas, kuris visada pavyksta

Kai namuose pakvimpa keptais obuoliais, cinamonu ir sviestu – tai ženklas, kad kepa kažkas ypatingo. O prancūziškas obuolių pyragas – vienas iš tų desertų, kurie pavergia savo paprastumu, kvapu ir išvaizda.

Tai desertas, kurį prancūzai vadina „klaida, virtusia šedevru“, nes, kaip byloja legenda, jis gimė visai netyčia – kai virėja sesuo Tatin apvertė pyragą aukštyn kojomis… ir taip sukūrė legendą.

Kuo ypatingas prancūziškas obuolių pyragas?

Tai karamelizuotų obuolių pyragas, kepamas apverstu būdu – pirmiausia ant dugno dedami obuoliai, užpilami karamele, o ant viršaus užklojamas tešlos sluoksnis. Iškepus pyragas apverčiamas ir atsiveria blizgi, auksinė, karamele padengta obuolių karūna.

Skonis – švelnus, saldžiarūgštis, tirpstantis burnoje.
Kvapas – nepakartojamas.
O vaizdas – lyg iš prancūziško konditerijos žurnalo.

Ingredientai (22–24 cm skersmens formai):

  • 6–7 vidutinio dydžio obuoliai (geriausia – rūgštesni, pvz., „Antonovka“, „Ligol“, „Jonagold“)
  • 100 g sviesto
  • 150 g cukraus
  • 1 šaukštelio cinamono (nebūtina, bet labai tinka)
  • Žiupsnelio druskos
  • 1 pakelio sviestinės sluoksniuotos tešlos (apie 250 g)
Prancūziškas obuolių pyragas / Shutterstock
Prancūziškas obuolių pyragas / Shutterstock

Gaminimo eiga:

  1. Obuolių paruošimas.
    Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite stambiais griežinėliais.
  2. Karamelės gaminimas.
    Keptuvėje arba ketaus formoje (jei galima ją dėti į orkaitę) ištirpinkite cukrų su sviestu, maišykite, kol susidarys auksinė karamelė.
    Įberkite žiupsnelį druskos – tai suteiks subalansuoto skonio.
  3. Obuoliai į karamelę.
    Sudėkite obuolius į karamelę ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, kol jie šiek tiek suminkštės ir pasidengs karamele.
  4. Tešlos paruošimas.
    Iškočiokite sluoksniuotą tešlą ir iškirpkite apskritimą, šiek tiek didesnį už kepimo formą.
  5. Kepimas.
    Ant karamelizuotų obuolių uždėkite tešlos apskritimą, švelniai užkiškite kraštus į vidų.
    Kepkite 200 °C temperatūroje apie 25–30 minučių, kol tešla taps aukso spalvos ir traški.
  6. Apvertimas.
    Ištraukite pyragą iš orkaitės ir leiskite jam pastovėti 5 minutes.
    Tada uždėkite lėkštę ant formos ir staigiu, bet atsargiu judesiu apverskite – obuoliai atsidurs viršuje, o karamelė suteiks blizgesio.