Kai namuose pakvimpa keptais obuoliais, cinamonu ir sviestu – tai ženklas, kad kepa kažkas ypatingo. O prancūziškas obuolių pyragas – vienas iš tų desertų, kurie pavergia savo paprastumu, kvapu ir išvaizda.
Tai desertas, kurį prancūzai vadina „klaida, virtusia šedevru“, nes, kaip byloja legenda, jis gimė visai netyčia – kai virėja sesuo Tatin apvertė pyragą aukštyn kojomis… ir taip sukūrė legendą.
Kuo ypatingas prancūziškas obuolių pyragas?
Tai karamelizuotų obuolių pyragas, kepamas apverstu būdu – pirmiausia ant dugno dedami obuoliai, užpilami karamele, o ant viršaus užklojamas tešlos sluoksnis. Iškepus pyragas apverčiamas ir atsiveria blizgi, auksinė, karamele padengta obuolių karūna.
Skonis – švelnus, saldžiarūgštis, tirpstantis burnoje.
Kvapas – nepakartojamas.
O vaizdas – lyg iš prancūziško konditerijos žurnalo.
Ingredientai (22–24 cm skersmens formai):
- 6–7 vidutinio dydžio obuoliai (geriausia – rūgštesni, pvz., „Antonovka“, „Ligol“, „Jonagold“)
- 100 g sviesto
- 150 g cukraus
- 1 šaukštelio cinamono (nebūtina, bet labai tinka)
- Žiupsnelio druskos
- 1 pakelio sviestinės sluoksniuotos tešlos (apie 250 g)

Gaminimo eiga:
- Obuolių paruošimas.
Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite stambiais griežinėliais. - Karamelės gaminimas.
Keptuvėje arba ketaus formoje (jei galima ją dėti į orkaitę) ištirpinkite cukrų su sviestu, maišykite, kol susidarys auksinė karamelė.
Įberkite žiupsnelį druskos – tai suteiks subalansuoto skonio. - Obuoliai į karamelę.
Sudėkite obuolius į karamelę ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, kol jie šiek tiek suminkštės ir pasidengs karamele. - Tešlos paruošimas.
Iškočiokite sluoksniuotą tešlą ir iškirpkite apskritimą, šiek tiek didesnį už kepimo formą. - Kepimas.
Ant karamelizuotų obuolių uždėkite tešlos apskritimą, švelniai užkiškite kraštus į vidų.
Kepkite 200 °C temperatūroje apie 25–30 minučių, kol tešla taps aukso spalvos ir traški. - Apvertimas.
Ištraukite pyragą iš orkaitės ir leiskite jam pastovėti 5 minutes.
Tada uždėkite lėkštę ant formos ir staigiu, bet atsargiu judesiu apverskite – obuoliai atsidurs viršuje, o karamelė suteiks blizgesio.







