Kai ruduo atneša vėsias dienas ir ankstyvus vakarus, šiltos sriubos tampa tikra paguoda. Aromatingos, maistingos ir jaukios sriubos yra ne tik puikus būdas sušilti, bet ir pamaloninti skonio receptorius. Šiame straipsnyje pristatome keletą gardžiausių sriubų receptų, kurios praturtins jūsų rudens meniu – nuo klasikinių moliūgų sriubų iki maistingų lęšių variantų.
1. Kreminė moliūgų sriuba su imbieru
Moliūgų sriuba yra neabejotinas rudens virtuvės favoritas. Jos švelni tekstūra ir subtilus saldumas puikiai dera su šildančiais prieskoniais, tokiais kaip imbieras ir muskatas.
Ingredientai:
- 1 kg moliūgo
- 1 didelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 1 valgomasis šaukštas tarkuoto šviežio imbiero
- 1 l daržovių sultinio
- 200 ml kokosų pieno (nebūtina)
- Druska, pipirai pagal skonį
- Aliejus kepimui
Paruošimas:
- Supjaustykite moliūgą, svogūną ir česnaką. Apkepkite juos šiek tiek aliejuje.
- Į puodą supilkite daržovių sultinį, sudėkite apkepintas daržoves ir virkite, kol moliūgas taps minkštas.
- Įberkite tarkuotą imbierą, įpilkite kokosų pieną ir viską sutrinkite trintuvu.
- Paskaninkite druska, pipirais ir muskatu.
Patarimas: patiekite su skrudinta duona arba moliūgų sėklomis.
2. Tiršta lęšių sriuba su daržovėmis
Lęšiai yra puikus baltymų ir skaidulų šaltinis, o jų švelnus riešutų skonis puikiai dera sriubose. Šis receptas puikiai tinka tiek vegetariškai vakarienei, tiek sotiems pietums.
Ingredientai:
- 200 g raudonųjų lęšių
- 2 morkos
- 1 bulvė
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 1 valgomasis šaukštas pomidorų pastos
- 1 l daržovių sultinio
- 1 šaukštelis kumino
- Druska, pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Nuplaukite lęšius ir palikite juos trumpai pamirkti.
- Supjaustykite svogūną, morkas ir bulves. Apkepkite juos aliejuje, kol suminkštės.
- Į puodą supilkite daržovių sultinį, sudėkite daržoves ir lęšius. Virkite 20–25 minutes.
- Įdėkite pomidorų pastą, kuminą ir sutrinkite sriubą, jei norite tirštesnės tekstūros.
- Paskaninkite druska ir pipirais.
Patarimas: patiekite su šaukštu natūralaus jogurto ir šviežiomis žolelėmis.
3. Bulvių ir porų sriuba
Ši klasikinė sriuba yra paprasta, tačiau nepaprastai skani. Ji puikiai tinka tiems, kurie mėgsta švelnius ir kreminius skonius.
Ingredientai:
- 4 vidutinio dydžio bulvės
- 2 porai
- 1 svogūnas
- 1 l daržovių sultinio
- 100 ml grietinėlės
- Druska, pipirai pagal skonį
- Alyvuogių aliejus kepimui
Paruošimas:
- Supjaustykite porus, svogūnus ir bulves. Apkepkite porus ir svogūnus alyvuogių aliejuje.
- Į puodą supilkite daržovių sultinį, sudėkite bulves ir apkepintus porus. Virkite apie 20 minučių.
- Kai daržovės suminkštės, sutrinkite sriubą trintuvu ir įpilkite grietinėlės.
- Paskaninkite druska ir pipirais.
Patarimas: šią sriubą galite patiekti su skrudintais duonos kubeliais ar smulkintais svogūnų laiškais.
4. Morkų sriuba su apelsinais ir imbieru
Ši sriuba pasižymi švelniai saldžiu skoniu ir egzotiška gaiva. Apelsinai ir imbieras puikiai papildo morkų saldumą.
Ingredientai:
- 5 morkos
- 1 apelsino sultys
- 1 svogūnas
- 1 valgomasis šaukštas tarkuoto imbiero
- 1 l daržovių sultinio
- Alyvuogių aliejus kepimui
- Druska, pipirai pagal skonį
Paruošimas:
- Supjaustykite morkas ir svogūną. Apkepkite juos aliejuje.
- Supilkite daržovių sultinį, įdėkite tarkuotą imbierą ir virkite apie 15–20 minučių.
- Kai morkos suminkštės, sutrinkite sriubą ir įmaišykite apelsinų sultis.
- Paskaninkite prieskoniais ir patiekite su skrudinta duona.
Patarimas: papuoškite apelsino žievelės drožlėmis arba šviežiomis kalendromis.
5. Grybų ir miežių sriuba
Ši tiršta sriuba yra sotus ir skanus pasirinkimas vėsiems rudens vakarams. Grybai suteikia sriubai gilų aromatą, o miežiai – tekstūrą.
Ingredientai:
- 200 g grybų (pvz., pievagrybių ar baravykų)
- 100 g perlinių kruopų
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 1 l daržovių sultinio
- 2 skiltelės česnako
- Druska, pipirai pagal skonį
- Krapai arba petražolės
Paruošimas:
- Nuplaukite perlines kruopas ir virkite jas atskirame puode apie 20 minučių.
- Supjaustykite grybus, svogūną ir morką. Apkepkite juos aliejuje.
- Į puodą supilkite daržovių sultinį, pridėkite grybų mišinį ir virtas kruopas. Virkite dar 10–15 minučių.
- Įdėkite smulkintą česnaką, druską ir pipirus.
Patarimas: patiekite su šviežiais krapais ar petražolėmis, kad sriuba įgautų papildomo aromato.