Kūčiukai – neatsiejama Kūčių stalo dalis, be kurios daugelis neįsivaizduoja šios ypatingos vakarienės. Nors parduotuvėse jų apstu, naminiai kūčiukai visada pranoksta pirktinius: jie kvapnesni, traškesni ir pripildyti tikro šventinio jaukumo. Gera žinia – juos pasigaminti visai nesudėtinga.
Kodėl verta kepti kūčiukus namuose?
- Galite kontroliuoti ingredientus
- Nėra nereikalingų priedų
- Galima prisitaikyti skonį pagal šeimos tradicijas
- Namai prisipildo nepakartojamo šventinio aromato
Traškių naminių kūčiukų receptas
Reikės:
- 500 g kvietinių miltų
- 25 g šviežių mielių (arba 7 g sausų)
- 250 ml šilto vandens
- 3–4 šaukštų cukraus
- 3 šaukštų aguonų
- 3 šaukštų aliejaus
- 1 žiupsnelio druskos
Gaminimas:
- Paruoškite mieles.
Šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų, suberkite mieles ir palikite 10–15 minučių, kol suputos. - Užminkykite tešlą.
Į dubenį suberkite miltus, druską, aguonas, supilkite mielių mišinį ir aliejų. Minkykite, kol gausite elastingą, nelimpančią tešlą. - Kildinimas.
Uždenkite tešlą rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje apie 1 valandą, kol ji padvigubės. - Formavimas.
Iš tešlos formuokite plonus volelius ir supjaustykite mažais gabalėliais. - Kepimas.
Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 10–15 minučių, kol kūčiukai taps gražiai auksinės spalvos.

Kaip išgauti ypatingą traškumą?
- Kepkite kūčiukus plonu sluoksniu, neperkraukite skardos
- Jei mėgstate itin traškius – kepkite 2–3 minutėmis ilgiau, bet stebėkite, kad neperkeptų
- Atvėsę kūčiukai dar labiau sutvirtėja ir tampa traškesni







