Žemaitukai – tai sotūs ir gardūs bulviniai blynai su mėsos–daržovių įdaru. Juos galima gaminti iš virtų, trintų arba grūstų bulvių, todėl receptas puikiai tiks tiek tada, kai lieka bulvių nuo vakarienės, tiek norint paruošti šventinį patiekalą. Išorėje šie blynai traškūs, o viduje – purūs ir drėgni, nes įdaras maišomas ne tik iš mėsos, bet ir iš kepintų daržovių.
Receptu dalinasi Patiekalų pintinė šeimai.
Ingredientai blynams
- 1 kg virtų bulvių (maltų, grūstų arba tarkuotų)
- 100–150 g bulvių krakmolo (kiekis priklauso nuo bulvių rūšies – miltingoms reikia mažiau)
- 2 kiaušinių tryniai
- Druska pagal skonį
Ingredientai įdarui
- Virtos mėsos (jautiena, kiauliena ar paukštiena) – kiek norite
- Lygiai tokia pat dalis virtų arba kepintų daržovių (morkos, salierai, svogūnai, česnakas)
- Aliejaus arba sviesto kepimui
- Prieskoniai pagal skonį (juodieji pipirai, druska, džiovintos petražolės, česnakiniai prieskoniai, paprika)
Išorei
- Likę kiaušinių baltymai
- Džiūvėsėliai

Paruošimas
1. Paruoškite blynų masę
- Į didelį dubenį suberkite virtas bulves (jos gali būti maltos, tarkuotos ar grūstos).
- Įmaišykite krakmolą, kiaušinių trynius ir druską.
- Gerai išminkykite, kad masė taptų vientisa ir limpi.
2. Pagaminkite įdarą
- Virtą mėsą sumalkite.
- Atskirai keptuvėje pakepinkite smulkintas daržoves: svogūnus, morkas, salierus, česnaką.
- Sumaišykite mėsą su daržovėmis, pagardinkite prieskoniais.
- Įdaras turi būti drėgnas ir purus – ne vien tik mėsiškas.
3. Formuokite ir apvoliokite
- Iš bulvių masės formuokite nedidelius paplotėlius, įdėkite įdaro ir užspauskite kraštus.
- Paruoštus blynus pamirkykite kiaušinių baltymuose.
- Apvoliokite džiūvėsėliuose.
4. Kepkite
- Kepkite įkaitintame aliejuje ant vidutinės ugnies, kol blynukai taps auksinės spalvos ir traškūs.
Patarimai, kaip išgauti tobulą skonį
- Jei bulvės labai vandeningos, įdėkite daugiau krakmolo.
- Įdarui tinka ir smulkintos virtos vištienos likučiai – ekonomiška ir skanu.
- Jei norite švelnesnio skonio, į bulvių masę įmaišykite arbatinį šaukštelį sviesto.
- Vegetariška versija įmanoma, įdarą gaminant iš grybų ir keptų daržovių.






