Šaltiena / Shutterstock
Šaltiena / Shutterstock

Šaltiena – klasikinis patiekalas, kuris niekada neišeina iš mados

Šaltiena – tai vienas tų patiekalų, kuris daugumai kelia nostalgiją: vaikystės šventės, šeimos susibūrimai ar šventiniai stalai. Nors šaltiena reikalauja truputį kantrybės, jos paruošimas toli gražu nėra sudėtingas. Tik tinkamos mėsos, lėtas virimas ir šiek tiek prieskonių – ir turėsime gardų, natūraliai sustingusį patiekalą, kuriam nereikia nei želatinos, nei kitų tirštiklių.

Kokį mėsos derinį rinktis?

Tradicinei šaltienai geriausiai tinka mėsos dalys, turinčios daug natūralaus kolageno. Tai padeda patiekalui stingti be papildomų medžiagų.

Rekomenduojami ingredientai:

  • kiaulės knyga (kojytė)
  • kiaulės uodega
  • jautienos blauzdelė arba kiaulienos šoninė
  • galima papildyti vištienos sparneliais
Šaltiena / Shutterstock
Šaltiena / Shutterstock

Ingredientai (6–8 porcijoms)

  • 1 kiaulės knyga (apie 700 g)
  • 1 kiaulės uodega arba nedidelis šonkaulių gabalas
  • 500 g jautienos blauzdelės arba kiaulienos šoninės
  • 2–3 vištienos sparneliai (nebūtina, bet suteikia skonio)
  • 2 morkos
  • 1 svogūnas
  • 4–6 česnako skiltelės
  • 2 lauro lapai
  • 10–12 juodųjų pipirų
  • Druska pagal skonį
  • Šlakelis citrinos sulčių (nebūtina)

Paruošimas

  1. Mėsą gerai nuplaukite, nuimkite kraujo likučius.
    Galima pamirkyti šaltame vandenyje 20–30 min., kad būtų švariau.
  2. Sudėkite mėsą į didelį puodą ir užpilkite šaltu vandeniu.
    Vandens turi būti tiek, kad apsemtų mėsą 3–4 cm.
  3. Užvirinkite ir nugraibykite putas.
    Tai svarbu, kad sultinys būtų skaidrus.
  4. Įdėkite nuluptas morkas, svogūną, lauro lapus, pipirus.
    Virkite labai mažai verdančiame vandenyje 3–4 valandas.
    Svarbu: nevirti stipriai – tik „kunkuliuoti“.
  5. Po virimo įberkite druskos, išjunkite ir palikite pravėsti 15–20 minučių.
  6. Nukoškite sultinį per tankų sietelį arba marlę.
  7. Mėsą išrinkite iš kaulų, supjaustykite gabaliukais.
    Išvirusias morkas taip pat galite supjaustyti.
  8. Į indus sudėkite mėsą, morkas, galite pridėti česnako griežinėlių ar petražolių.
  9. Užpilkite sultiniu ir palikite sustingti šaltai.
    Geriausia – per naktį šaldytuve.

Kaip patiekti?

Šaltiena dažniausiai patiekiama su:

  • krienais
  • garstyčiomis
  • citrina (jos rūgštelė suteikia gaivumo)
  • raugintomis daržovėmis
  • virtomis bulvėmis arba duona

Pabarstykite šviežių petražolių, papuoškite morkų žvaigždutėmis – ir patiekalas atrodys šventiškai.

Naudingi patarimai

  • Jei norite skaidresnės šaltienos, virimo pabaigoje į sultinį įpilkite šlakelį citrinos sulčių.
  • Jei baiminatės, kad nesustingsta, įdėkite daugiau kiaulės knygos ar uodegos – jos suteiks želė.
  • Šaltiena šaldytuve laikosi iki 4 dienų.