Naujam gyvenimui prikėlė kultinį desertą ir siūlo didžiausią skonių pasirinkimą Lietuvoje – sužinokite, koks tai desertas

Į jaukią dviejų draugių desertų studiją Vilniaus Naujamiestyje jau keletą metų miestiečiai ir svečiai užsuka su išskirtine meile ir dėmesiu gaminamų desertų: beglitimiai macarons su netikėtais įdarais, Pavlovos tortas, minkšti amaretti sausainėliai, šiuolaikiškos „Napoleono“ interpretacijos. Tačiau labiausiai butikinės skanėstų studijos įkūrėjos Giedrė Pečenkienė ir Jovita Morkūnaitė didžiuojasi naujam gyvenimui prikėlusios tradicinį ir lietuvių itin mėgstamą tortą „Medutis“. Jo skonių kolekcija sostinės desertų studijoje – didžiausia Lietuvoje. 

„Medučio“ renesanso istorija 

Butikinėje desertinėje asortimentas klientams jau buvo pažįstamas ir konditerės jo sąmoningai neplėtė, prioritetu laikydamos kokybę, ne kiekybę. Bet Jovitai artimas žmogus į jaunų moterų smulkaus verslo planus įnešė chaoso. 

„Artėjo draugo gimtadienis ir dovanų jis paprašė mano gaminto „Medučio“ torto. Pirminė mano reakcija buvo: „na jau ne, esame sukūrusios tiek skanių desertų, „Medučio“ aš tikrai negaminsiu!“ Bet kiek pamąsčiusi supratau, kad brangaus žmogaus noras man svarbus, noriu pasistengti išpildyti svajonę „ir vėl pajausti tą vaikystę primenantį skonį“, – pasakoja J. Morkūnaitė.

G. Pečenkienei užduotis sukurti modernią tradicinio ir visiems puikiai pažįstamo torto interpretaciją pasirodė kaip nelengvas iššūkis, bet jį lukštenti ėmėsi su smalsumu.

„Idėja, kad desertas gali tapti jungtimi tarp gražiausių praeities prisiminimų ir dabarties, man pasirodė vertinga. „Medutis“ daugeliui sukelia šiltus vaikystės prisiminimus, tai vienas mėgstamiausių lietuvių tortų, bet mes norėjome sukurti tokį tortą, kurio skonis atskleistų tai, kas pažįstama, bet ir nustebintų“, – sako G. Pečenkienė.

Konditerės kūrė tik iš natūralių ingredientų, žaidė tekstūromis, eksperimentavo skonių deriniais. Dešimtys studijoje praleistų valandų, šimtai nepavykusių variantų, kol galiausiai pavyko atrasti subalansuotą plonyčių medaus lakštų, ypatingo kremo, traškių intarpų ir saldumo derinį. 

Įtraukė į desertų studijos meniu

Draugo gimtadienyje pagaliau atpjovus kruopščiai išdirbto skonio tortą, merginos suprato, kad net geriausiai pažįstami skoniai gali džiuginti naujai.

„Nesitikėjome, kad tradicinis skonis bus toks pasiilgtas. Aikčiojančių draugų reakcija parodė, kad žmonės nori tradicinio skonio, bet kartu ieško ir kažko naujo. Paragavusios į gimtadienį atnešto torto supratome, kad užduotis atrasti šį balansą, mums pavyko“, – teigia Giedrė.

„Mudvi iškart nebyliai susikalbėjome, vien žvilgsniu sutardamos – sunku tuo pačioms patikėti, bet norime gaminti „Medutį“ ir savo desertų studijos lankytojams“, – antrina Jovita.

Daugiausia „Medučio“ skonių Lietuvoje

Šiandien merginos savo desertų studijoje siūlo didžiausią „Medučio“ skonių pasirinkimą Lietuvoje –bene dešimt šiuolaikiškų torto variantų.

„Kiekvienas naujas skonis gimė tik po daugybės bandymų. Kurdamos receptus klausėme savęs: ar išlaikome „Medučio“ dvasią ir, ar įnešame pakankamai netikėtumo? Norėjome, kad paragavę žmonės galvotų: „taip, tai „Medutis“, bet jis kitoks“. Siekėme, kad mūsų „Medutis“ būtų toks, kurį norisi valgyti ne tik dėl nostalgijos jausmo, bet ir dėl atradimo džiaugsmo“, – sako Giedrė.

G. Pečenkienės ir J. Morkūnaitės sukurtą „Medučio“ liniją sudaro ir modernūs klasikiniai variantai, ir drąsios, netikėtų derinių interpretacijos. Galima rinktis subtiliai atnaujintąklasikinį „Medučio“ tortą, su pistacijomis ir avietėmis, šokoladinį su karamelizuotais pekanais ir karamele, apelsininį, su mėtomis ir laimu, ar kriaušėmis ir gorgonzola sūriu. Visus  ingredientus, pavyzdžiui džemus torto pertepimams, kremus ir įdarus,  sviestinius ar šokoladinius medaus lakštus, Giedrė ir Jovita verda bei gamina pačios. 

„Šiandien „Medutis“ mūsų desertų studijoje gyvena naują gyvenimą, o mums tai reiškia pagarbą tradicijai ir šiuolaikišką žvilgsnį į ją. Renesansą išgyvenančiam tortui suteikėme daug veidų, bet jis išlieka tas pats visų mylimas desertas“, – sako Jovita.

„Na, o smagiausia, kai mūsų kurtą medaus tortą žmonės užsisako savo šventėms. Čia jis sujungia skirtingas kartas, dėl ko tampa dar ypatingesnis“, – džiaugiasi Giedrė.

Kur paragauti

Didžiausią visoje Lietuvoje „Medučio“ tortų pasirinkimą rasite ir mėgstamiausią savo skonį išsirinksite draugių – Giedrės ir Jovitos – desertų studijoje „Macaroom“. Butikinė desertinė įsikūrusi Vilniuje, Švitrigailos gatvė 1. Merginų kuriami desertai žinomi dėl kokybiškų ingredientų, kūrybiškų skonių derinių ir išskirtinio rūpesčio kiekvienam kuriamam skanėstui.