KONKURSAS!
limonadas
Coca cola

5 gėrimai, kurie labiausiai kelia cholesterolio lygį: ko geriau vengti?

Cholesterolis – tai natūrali riebalinė medžiaga, reikalinga mūsų organizmui, tačiau jos perteklius kraujyje gali tapti rimta grėsme sveikatai. Padidėjęs „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekis siejamas su širdies ligomis, kraujagyslių problemomis ir padidėjusia infarkto rizika. Dažnai kalbame apie riebius ar perdirbtus maisto produktus, bet ar žinai, kad kai kurie gėrimai taip pat stipriai prisideda prie cholesterolio lygio kilimo?


1. Saldinti gazuoti gėrimai (limonadai)

Nors juose nėra riebalų, perteklinis cukraus kiekis gali neigiamai veikti riebalų apykaitą organizme. Reguliariai vartojant saldintus gėrimus, kepenys gali pradėti gaminti daugiau trigliceridų, o tai netiesiogiai prisideda prie padidėjusio cholesterolio.

Tyrimai rodo, kad dažnas cukraus vartojimas gali sumažinti gerojo cholesterolio (DTL) kiekį ir padidinti blogojo (MTL) lygį.


2. Kava su riebia grietinėle ar saldintu kondensuotu pienu

Pati juoda kava turi naudingų antioksidantų ir nėra kenksminga cholesteroliui, tačiau situacija keičiasi, kai į ją dedame riebios grietinėlės, cukraus ar kondensuoto pieno. Tokie priedai praturtina gėrimą sočiaisiais riebalais, kurie gali skatinti „blogojo“ cholesterolio kaupimąsi.

Sprendimas – rinktis juodą kavą arba augalinį pieną be pridėtinio cukraus.

Dalgona (bendrovės archyvas)

3. Alkoholiniai gėrimai (ypač alus ir saldūs kokteiliai)

Nedidelis alkoholio kiekis kai kuriais atvejais gali padidinti „gerojo“ cholesterolio kiekį, tačiau per didelis ir reguliarus alkoholio vartojimas (ypač saldžiųjų kokteilių ar alaus) turi priešingą poveikį: trikdo kepenų darbą, didina trigliceridus ir galiausiai prisideda prie cholesterolio disbalanso.

Svarbu laikytis saiko – Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja neviršyti 1–2 alkoholio vienetų per dieną.


4. Pieno kokteiliai ir kiti riebūs desertiniai gėrimai

Tiršti pieno kokteiliai su ledais, plakta grietinėle ar karameliniais sirupais – nors skanūs, tačiau kiekvienas toks gėrimas gali turėti net kelių dienų riebalų normą. Sočiųjų riebalų ir cukraus kiekis juose itin aukštas, o tai – tiesus kelias link padidėjusio cholesterolio.

Ieškok sveikesnių alternatyvų – pavyzdžiui, glotnučių su avižiniu pienu ir vaisiais.


5. Pakuotėse esantys vaisių nektarai ir „sultys“

Daugelis galvoja, kad vaisių sultys – tai sveikatos šaltinis, bet ne viskas taip paprasta. Parduotuvėse dažnai siūlomi nektarai ar sulčių gėrimai turi mažai tikrų vaisių ir daug pridėtinio cukraus. Per didelis cukraus kiekis skatina riebalų kaupimąsi kepenyse, o tai gali turėti įtakos ir cholesterolio lygiui.

Verčiau rinktis natūralias, šviežiai spaustas sultis – bet ir jų nepadaugink.

Mano išsaugoti straipsniai