PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
ketaus keptuvės
ketaus keptuvės

Ko negalima kepti ketaus keptuvėje? 7 produktai, kurių reikėtų vengti

Ketaus keptuvė – tikras virtuvės turtas: ilgaamžė, tolygiai paskirstanti karštį, tinkanti tiek kepimui orkaitėje, tiek ant viryklės. Tačiau kad ji tarnautų ilgai ir gerai, svarbu žinoti ne tik kaip ją prižiūrėti, bet ir ko geriau joje negaminti. Nors atrodo, kad ketaus keptuvė „atlaiko viską“, kai kurie produktai gali pakenkti apsauginiam sluoksniui (sezonavimui) ar net sukelti nemalonių skonių ir kvapų.


1. Rūgštūs produktai: pomidorai, actas, citrinos

Rūgštis – didžiausias ketaus priešas. Ji ardys apsauginį riebalų sluoksnį, sukurtą ant keptuvės paviršiaus, o jei keptuvė dar neįsigėrusi gerai, metalas gali sureaguoti su rūgštimis. Rezultatas – metalo poskonis maiste ir pažeista keptuvė.

Pavyzdžiai, ko vengti:

  • Pomidorų troškiniai
  • Citrinų sultimis marinuoti patiekalai
  • Acto pagrindu gaminami padažai

Kada galima? Jei keptuvė ilgai naudota ir puikiai įsigėrusi, trumpai ir retai galima naudoti rūgštis – bet tik ne ilgam troškinimui!


2. Žuvies patiekalai su stipriu kvapu

Nors teoriškai kepti žuvį galima, bet ketaus keptuvė linkusi sugerti kvapus. Ypač jei gaminate riebią ar kvapią žuvį (pvz., skumbrę, lašišą). Vėliau kvapai gali persiduoti kitam patiekalui – tarkime, blynams ar kiaušiniams.

Patarimas: žuvį kepkite atskiroje keptuvėje arba rinkitės nerūdijančio plieno indą.


3. Kiaušiniai (jei keptuvė neįsigėrusi)

Jei jūsų ketaus keptuvė dar nauja arba tik kelis kartus naudota, kiaušiniai gali prikibti prie paviršiaus ir būti sunkiai išvalomi. Kepkite kiaušinius tik tada, kai esate tikri, kad keptuvė tinkamai „užauginta“ (t. y. suformuotas tvirtas, slidus apsauginis sluoksnis).

Patarimas: prieš kepdami įsitikinkite, kad keptuvė įkaitinta ir patepta aliejumi – tik tada dėkite kiaušinį.


4. Lėtai troškinami rūgštūs patiekalai

Net jei vienkartinis pomidoro padažo kepimas trumpai nepakenks, ilgas troškinimas su rūgštimis (pvz., čili su pomidorais ar troškiniai su vynu) gali padaryti didesnę žalą – ne tik sugadinti skonį, bet ir pažeisti paviršių.

Ką daryti? Tokius patiekalus geriau gaminti emaliuotame puode arba puode storu dugnu.


5. Lipnūs desertai ir karamelė

Karamelizuoti cukrų ar kepti lipnius desertus (pvz., „skrudintą bananą“) ketaus keptuvėje nėra gera idėja. Cukrus itin greitai limpa ir dega, o per aukšta temperatūra gali perkepti ar sugadinti paviršių.

Alternatyva: desertus kepkite keramikiniuose arba nelipniuose induose.


6. Šaldyti produktai be atitirpinimo

Šaltas produktas, dedamas į įkaitintą ketaus keptuvę, gali sukelti terminį šoką. Tai – staigus temperatūrų skirtumas, kuris, nors ir retai, gali deformuoti ar net įskelti ketaus paviršių. Be to, keptuvė gali netolygiai įkaisti, o patiekalas – paruduoti netolygiai.

Patarimas: visada atšildykite maistą kambario temperatūroje, prieš dedant į keptuvę.

šaldyta mėsa
Užšaldyta mėsa

7. Ilgas maisto laikymas keptuvėje

Ketaus keptuvė – puiki gaminimui, bet netinkama laikymui. Palikę maistą (ypač drėgną ar rūgštų) keptuvėje, galite pakenkti paviršiui, atsiranda rūdžių rizika. Ypač jei keptuvė paliekama su dangčiu.

Ką daryti? Pabaigus gaminti, maistą perkelkite į kitą indą. Keptuvę išplaukite, nusausinkite ir patepkite plonu aliejaus sluoksniu.

Mano išsaugoti straipsniai