PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
Šermukšniai / Shutterstock
Šermukšniai / Shutterstock

Šermukšnio uogos: pamirštas lietuviškas supermaistas jūsų sveikatai

Kai vasaros pabaigoje ir rudenį pakelėse ar soduose raudonuoja šermukšnių kekės, dauguma mūsų į jas žiūri kaip į gražią, bet… nevalgomą gamtos puošmeną. Tačiau ar žinojote, kad šermukšnio uogos ne tik valgomos, bet ir turi daug vertingų medžiagų, kurios gali tapti natūraliu pagalbininku stiprinant imunitetą, virškinimą ir net odos grožį?

Šermukšnis (lot. Sorbus aucuparia) – senovinis augalas, plačiai augęs ir vartotas Lietuvoje, o jo uogos, nors ir pasižymi kartoku skoniu, yra tikras natūralių vitaminų, antioksidantų ir mineralų šaltinis.


1. Vitaminų bomba – ypač daug vitamino C

Šermukšnio uogos ypač turtingos vitaminu C – kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad jo kiekis viršija net citrusinių vaisių kiekį. Vitaminas C svarbus:

  • imuninei sistemai,
  • kovai su peršalimu,
  • ląstelių apsaugai nuo oksidacinio streso.

Taip pat šermukšniuose randama:

  • vitamino A (karotenoidų) – regėjimui ir odai,
  • vitamino E – antioksidantui,
  • vitaminų B grupės – energijai ir nervų sistemai.

2. Stiprina imunitetą ir padeda atsilaikyti prieš virusus

Dėl savo sudėtyje esančių antioksidantų ir natūralių rūgščių (pvz., sorbo rūgšties), šermukšnio uogos gali padėti organizmui kovoti su bakterijomis ir virusais. Liaudies medicinoje jos dažnai naudotos peršalimo prevencijai, kosuliui malšinti ar net temperatūrai mažinti.

Šermukšniai / Shutterstock
Šermukšniai / Shutterstock

3. Padeda virškinimui ir žarnyno veiklai

Šermukšnio uogose yra pektinų ir maistinių skaidulų, kurios:

  • skatina žarnyno veiklą,
  • padeda išvalyti organizmą nuo toksinų,
  • gali švelniai mažinti vidurių užkietėjimą.

Be to, kartus skonis rodo ir kartumų buvimą – tai junginiai, kurie skatina tulžies išsiskyrimą, padeda kepenų veiklai bei gerina apetitą.


4. Gali padėti mažinti kraujospūdį ir cholesterolį

Kai kurie šaltiniai teigia, kad šermukšnio uogų vartojimas gali turėti švelnų kraujospūdį mažinantį poveikį, ypač dėl jų diuretinio (skysčius šalinančio) efekto. Taip pat pektinai gali padėti surišti cholesterolį žarnyne ir padėti jo šalinimui iš organizmo.

ko negalima valgyti kai didelis Cholesterolis
Cholesterolis / Shutterstock

5. Natūrali pagalba sergant sąnarių ligomis

Tradicinėje liaudies medicinoje šermukšnio preparatai buvo naudojami sergant reumatu, podagra, sąnarių uždegimais. Uogų sudėtyje esančios organinės rūgštys ir antioksidantai gali padėti sumažinti uždegiminius procesus organizme.


Kaip vartoti šermukšnio uogas saugiai?

Nors šermukšnio uogos vertingos, svarbu žinoti keletą dalykų:

  • Žalios uogos yra labai kartaus skonio ir gali būti sunkiau virškinamos. Be to, jose yra paruošimo metu išskaidomų glikozidų, kurių didesniais kiekiais vartoti nerekomenduojama.
  • Šiluminis apdorojimas (virinimas, šaldymas ar džiovinimas) sumažina kartumą ir padeda išsaugoti naudą.
  • Populiariausi vartojimo būdai: šermukšnių uogienė, sultys, džiovintos uogos, sirupai ar arbata.

Idėja: arbata nuo peršalimo su šermukšniais

  • 1 šaukštelis džiovintų šermukšnių
  • 1 šaukštelis džiovintų erškėtuogių
  • 1 arbatinis šaukštelis medaus (įdėti į pravėsusią arbatą)

Uogas užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 10–15 min., nukoškite ir mėgaukitės šilta, vitaminų kupina arbata.


Kontraindikacijos

  • Sergantiems inkstų ligomis ar turintiems per mažą kraujospūdį reikėtų pasitarti su gydytoju prieš reguliariai vartojant šermukšnį.
  • Nerekomenduojama vartoti per daug – kaip ir bet kurią natūralią priemonę, geriau laikytis saiko.
Mano išsaugoti straipsniai