Dalyvaukite konkurse ir laimėkite!!
Svogūnas
Svogūnas

Svogūnų lukštai: kaip panaudoti šias virtuvės atliekas?

Dauguma žmonių, pjaustydami svogūnus, jų lukštus išmeta į šiukšliadėžę. Tačiau šios, iš pirmo žvilgsnio nereikalingos, virtuvės atliekos gali tapti vertingu pagalbininku namuose, sode ar net sveikatai. Svogūnų lukštuose gausu antioksidantų, vitaminų bei mineralų, todėl jų panaudojimo būdų yra kur kas daugiau, nei manote.

1. Natūralios trąšos augalams

Svogūnų lukštai – tikras lobis daržininkams. Juose esančios medžiagos stiprina augalus, saugo nuo ligų ir kenkėjų.

  • Iš lukštų galima pasigaminti užpilą: užpilkite saują lukštų litru verdančio vandens, palaikykite parą, o vėliau šiuo skysčiu palaistykite pomidorus, agurkus ar kitas daržoves.
  • Tokia priemonė padeda augalams geriau augti, sustiprina jų imunitetą.

2. Natūrali priemonė nuo kenkėjų

Svogūnų lukštų nuoviras puikiai tinka purškimui – jis atbaido amarus, voratinklines erkes ir kitus kenkėjus.

  • Užpilkite lukštus vandeniu, pavirkite kelias minutes ir nukoškite.
  • Skystį supilkite į purkštuvą ir apipurkškite augalus.
amarų naikinimas
amarai / Shutterstock nuotr.

3. Nauda sveikatai

Nors svogūnų lukštai nėra valgomi, jų užpilas liaudies medicinoje naudojamas imunitetui stiprinti.

  • Užplikyti svogūnų lukštai gali būti vartojami kaip arbata, padedanti kovoti su peršalimu ir kosuliu.
  • Juose gausu kvercetino – antioksidanto, kuris veikia priešuždegimiškai.

Vis dėlto, prieš vartojant tokias priemones, ypač turint sveikatos sutrikimų, būtina pasitarti su gydytoju.

4. Natūralūs dažai

Svogūnų lukštai nuo seno naudojami kiaušiniams marginti prieš Velykas. Tačiau jie puikiai tinka dažyti ir kitas medžiagas:

  • Audinius (ypač natūralios sudėties, pvz., liną ar medvilnę).
  • Siūlus ar vilną – gaunamos įvairios rudos ir geltonos spalvos atspalviai.

5. Naudojimas kulinarijoje

Svogūnų lukštai suteikia patiekalams ypatingo aromato ir spalvos.

  • Verdant sultinį, įdėkite kelis sausos žievelės gabalėlius – jis įgaus sodresnį skonį ir aukso spalvą.
  • Tik nepamirškite prieš valgant juos išimti.

Ar patiko straipsnis?

Mano išsaugoti straipsniai