Ruduo Lietuvoje neįsivaizduojamas be obuolių – sultingų, kvapnių ir sunokusių mūsų soduose. Kai šių vaisių prisirpsta tiek daug, kyla klausimas: ką dar galima iš jų pagaminti, be klasikinio obuolių pyrago? Pasirodo – labai daug! Obuoliai puikiai dera tiek desertuose, tiek salotose, padažuose ar net prie mėsos patiekalų.
1. Klasikinis obuolių pyragas su cinamonu
Neabejotinas rudens favoritas. Traškus trapios tešlos pagrindas, minkšti ir kvapnūs obuoliai bei šiek tiek cinamono – tai visada veikiantis derinys.
Patarimas: į obuolių įdarą įdėkite šiek tiek citrinos sulčių – tai sustiprins skonį ir neleis vaisiams paruduoti.

2. Šilta obuolių ir burokėlių salotos
Obuoliai puikiai dera su keptais arba virtais burokėliais, o kartu su graikiniais riešutais ir šviežiais žalumynais sukuria ypatingą skonį.
Patiekite su: ožkos sūriu ir medaus–garstyčių padažu.
3. Obuolių traškučiai orkaitėje
Sveikas ir skanus užkandis – tereikia plonai supjaustyti obuolius, pabarstyti cinamonu ir kepti žemoje temperatūroje, kol taps traškūs.
Tinka: vaikams į mokyklą, kaip užkandis darbe ar prie arbatos.
4. Obuoliai kepti su medumi ir riešutais
Desertas, kuris atrodo įspūdingai, bet paruošiamas labai paprastai. Vidų galima pripildyti kapotų riešutų, razinų ir šaukštelio medaus.
Patarimas: patiekite su šlakeliu vanilinio jogurto arba plakta grietinėle.
5. Obuolių ir vištienos salotos
Plonai pjaustyti obuoliai puikiai dera su kepta vištiena, salotų lapais ir lengvu jogurtiniu padažu. Tai puikus pasirinkimas lengvai vakarienei.
Papildykite: morkų šiaudeliais, agurkais ar net trupučiu tarkuoto sūrio.
6. Namų gamybos obuolienė (obuolių džemas)
Klasikinis pasirinkimas žiemai – obuolienė su cinamonu, gvazdikėliais ar net šlakeliu romo. Tobula ant skrebučio, prie blynų ar košės.
Idėja: gaminant galima įdėti kriaušių ar slyvų – skonis dar įdomesnis.

7. Obuolių glotnutis (smoothie)
Obuoliai – puiki bazė glotnučiams. Derinkite su bananais, avižomis, cinamonu ir augaliniu pienu. Puikus pusryčių ar užkandžio pasirinkimas.
Patarimas: jei norite šilto varianto – gaminkite „šiltą glotnutį“ su šiltu augaliniu pienu ir cinamonu.
8. Obuolių čatnis (prieskoninis padažas)
Tai saldžiarūgštis, šiek tiek aštrokas padažas, kuris puikiai tinka prie mėsos, sūrio ar net užtepėlėms. Verdant obuolius su actu, svogūnais, imbieru ir cukrumi – gaunamas kvapnus pagardas.
Pritaikymas: puikiai dera su kepta vištiena, kiauliena ar net sumuštiniais.
9. Obuoliai tešloje (mini blyneliai)
Plonai pjaustyti obuoliai, pamirkyti tešloje ir iškepti keptuvėje – skanus ir greitas desertas arba pusryčiai.
Patarimas: pabarstykite cukraus pudra ir patiekite su grietine arba uogiene.
10. Obuolių ir cinamono avižinė košė
Puikus būdas pradėti dieną – virkite avižinę košę su tarkuotais arba mažais obuolių gabalėliais, įberkite cinamono, razinų ar riešutų.
Idėja: virkite su augaliniu pienu, kad gautumėte dar švelnesnį skonį.