Briediena – tai ne tik išskirtinio skonio, bet ir itin vertinga mėsa. Ji liesesnė už jautieną, turtinga baltymais ir puikiai tinka šaltajam sezonui, kai norisi šilto, sočio, bet natūralaus maisto. Jei dar neišbandėte briedienos – ruduo tam puikus metas. O jei jau mėgstate – siūlome tris skirtingus, bet nesudėtingus receptus, kurie privers pamėgti šią mėsą iš naujo.
1. Troškinta briediena su raudonu vynu ir spanguolėmis
Šis patiekalas – tikra rudens klasika, kai norisi jaukumo lėkštėje.
Reikės:
- 700 g briedienos (geriausia kumpis ar sprandinė)
- 1 morkos
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 150 ml raudono sauso vyno
- 1 šaukšto pomidorų pastos
- 2 šaukštų spanguolių (šviežių arba šaldytų)
- 1 šaukšto miltų
- Druskos, pipirų, čiobrelių pagal skonį
- Aliejaus kepimui
Gaminimas:
Mėsą supjaustykite gabalėliais, apibarstykite miltais ir apkepkite, kol gražiai apskrus. Atidėkite. Keptuvėje apkepkite svogūną, česnaką, morką, įdėkite pomidorų pastą, įpilkite vyno. Sudėkite mėsą, prieskonius, spanguoles. Uždenkite ir troškinkite apie 1,5 val., kol mėsa suminkštės. Patiekite su bulvių koše ar keptomis daržovėmis.

2. Briedienos kukuliai grietinėlės padaže
Puikus pasirinkimas šeimos vakarienei – lengvai pagaminama, bet ypatinga.
Reikės:
- 500 g maltos briedienos
- 1 kiaušinio
- 1 svogūno
- 2 šaukštų džiūvėsėlių
- 100 ml grietinėlės (30%)
- 1 šaukšto garstyčių
- Druskos, pipirų, muskato riešuto
Gaminimas:
Sumaišykite mėsą su kiaušiniu, smulkintu svogūnu, džiūvėsėliais ir prieskoniais. Formuokite kukulius ir apkepkite keptuvėje. Įpilkite šiek tiek vandens, uždenkite ir patroškinkite 10 min. Padažui: sumaišykite grietinėlę su garstyčiomis, įpilkite į keptuvę, pavirkite 5 min. Patiekite su bulvių koše ar daržovių tyrėmis.
3. Briedienos kepsnys su bruknių padažu
Šventiškas, bet lengvai paruošiamas kepsnys, kuris tiks net ypatingai progai.
Reikės:
- 2 briedienos išpjovų (apie 200 g kiekviena)
- Druskos, pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus
- 1 šaukšto sviesto
Padažui:
- 100 g bruknių uogienės arba šviežių bruknių
- 1 šaukšto balzaminio acto
- 1 šaukšto medaus
- 30 ml vandens
Gaminimas:
Kepsnius pabarstykite prieskoniais ir apkepkite svieste 2–3 min. iš kiekvienos pusės (vidutiniškai iškeptam variantui). Padažui – sumaišykite visus ingredientus ir kelias minutes pavirkite. Patiekite kepsnį su bruknių padažu ir orkaitėje keptomis bulvėmis ar šakninių daržovių garnyru.







