Obuoliai – vienas universaliausių ingredientų, kurį rasti galima beveik kiekvienuose namuose. Kvapnūs, saldžiarūgščiai, jie idealiai tinka desertams, o teisingai parinktas receptas gali tapti tikru šventės akcentu. Siūlome tris skirtingus, bet itin šventiškai atrodančius ir lengvai pagaminamus obuolių pyragus.
1. Prabangus prancūziškas obuolių Tarte Tatin
Tarte Tatin – tai apverstas pyragas, kuris iškepa itin drėgnas, karamelinis ir tarsi lydantis burnoje. Išvaizda primena elegantišką konditerijos gaminį, todėl puikiai tiks šventėms.
Ingredientai:
- 5–6 obuoliai
- 60 g sviesto
- 120 g cukraus
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
- 1 pakelis sluoksniuotos tešlos
- Cinamono pagal skonį
Gaminimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų, maišykite, kol taps auksinės spalvos.
- Sudėkite stambiai pjaustytus obuolius, lengvai apibarstykite cinamonu ir troškinkite 10 min.
- Ant viršaus uždėkite tešlą ir paspauskite kraštelius.
- Kepkite 25–30 min. Iškepus, karštą pyragą apverskite ant lėkštės.
Patarimas: patiekite dar šiltą su ledais arba plakta grietinėle – šventinis efektas garantuotas!

2. Šventinis varškės-obuolių pyragas su traškiu viršumi
Tai ypatingas desertas, kuris dera kremiškumą ir švelnią varškę su gaiviais kepintais obuoliais bei traškiu trupininiu viršumi. Jis tobulai tinka tiems, kurie mėgsta ne per saldžius pyragus.
Ingredientai:
- 500 g varškės
- 3 kiaušiniai
- 120 g cukraus
- 80 ml grietinės
- 1 arb. šaukštelis vanilės
- 4–5 obuoliai
- 1 šaukštas sviesto
- 1 arbat. šaukšt. cinamono
- Trupiniams: 100 g sviesto, 120 g miltų, 3 šaukštai cukraus
Gaminimas:
- Trupinius ruošti paprasta: sviestą, cukrų ir miltus sumaišykite iki stambesnių trupinių.
- Obuolius supjaustykite griežinėliais, pakepkite su sviestu ir cinamonu.
- Varškę sumaišykite su kiaušiniais, cukrumi, vanile ir grietine.
- Į kepimo formą pilkite varškės masę, ant viršaus dėkite obuolius, užberkite trupinius.
- Kepkite 180 °C apie 40 min.
Patarimas: papuoškite cukraus pudra ir spanguolėmis – atrodys tikra šventinė puošmena!

3. Namų klasika: obuolių pyragas su riešutais ir karamele
Šis pyragas turi viską, kas primena Kalėdas: prieskonius, riešutus, sodrią karamelę ir nepakartojamą kvapą. Jis paprastas, sotus ir jaukus – puikiai tiks ir prie kavos, ir prie arbatos.
Ingredientai:
- 3 kiaušiniai
- 150 g cukraus
- 150 g sviesto
- 220 g miltų
- 1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
- 4 obuoliai
- 2 saujos graikinių riešutų
- 1 šaukštelis cinamono
- Karamelės padažui: 100 g cukraus, 50 g sviesto, 70 ml grietinėlės
Gaminimas:
- Ištirpinkite sviestą, atvėsinkite. Kiaušinius išplakite su cukrumi, įmaišykite sviestą, miltus ir kepimo miltelius.
- Supjaustykite obuolius, sumaišykite su cinamonu ir riešutais, suberkite į tešlą.
- Kepkite 45 min. 180 °C temperatūroje.
- Karamelę ruošti paprasta: cukrų kaitinkite, kol paruduos, sudėkite sviestą, užpilkite grietinėle.
- Liekite ant šilto pyrago.
Patarimas: norite dar šventiškiau? Į karamelę įberkite šiek tiek druskos – gausite „salted caramel“ efektą!







