Niekas taip nesušildo širdies kaip vaikystėje ragauti namų kvapai ar močiutės virtuvėje ruošti lietuviški patiekalai. Šiandien kviečiu prisiminti tradicinius skonius ir išbandyti 6 nostalgiškus receptus, kurie ne tik pamaitins, bet ir sušildys sielą.
1. Šaltibarščiai
Tikra lietuviška vasaros klasika! Gaivūs, ryškūs ir visada laukiami ant stalo.
Reikės:
- 1 l kefyro
- 3 vidutinės virtos bulvės
- 2 virtų kiaušinių
- 1 didelė virtų burokėlių šaknis
- 1 agurkas
- Krapų, svogūnų laiškų, druskos pagal skonį
Paruošimas:
Supjaustykite burokėlius, agurką, kiaušinius, svogūnų laiškus ir krapus. Sumaišykite su kefyru, pagardinkite druska. Patiekite su virtomis bulvėmis.

2. Bulviniai blynai
Traškūs iš išorės, minkšti viduje – bulviniai blynai visada primena namus.
Reikės:
- 6–8 bulvės
- 1 kiaušinis
- 2 šaukštai miltų
- Druskos, pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepimui
Paruošimas:
Tarkuokite bulves, nuspauskite skystį, sumaišykite su kiaušiniu, miltais, druska ir pipirais. Kepkite įkaitintame aliejuje iki auksinės spalvos.
3. Cepelinai
Karališkas lietuviškas patiekalas, kuris visada sukelia nostalgiją.
Reikės:
- 10 didelių bulvių
- 300 g maltos kiaulienos
- 1 svogūnas
- Druskos, pipirų
- Grietinės ir spirgučių padažui
Paruošimas:
Tarkuokite bulves, išspauskite skystį, sumaišykite su keliais virtomis bulvėmis. Įdarykite maltos mėsos ir svogūno mišiniu, formuokite cepelinus, virkite pasūdytame vandenyje apie 25 minutes. Patiekite su spirgučiais ir grietine.

4. Žemaičių blynai
Sotus ir širdį glostantis patiekalas iš bulvių ir maltos mėsos.
Reikės:
- 6 virtos bulvės
- 200 g maltos kiaulienos
- 1 svogūnas
- 1 kiaušinis
- Druskos, pipirų
- Aliejaus kepimui
Paruošimas:
Bulves sutrinkite, sumaišykite su kiaušiniu. Mėsą sumaišykite su apkepintu svogūnu ir prieskoniais. Iš bulvių formuokite paplotėlius, įdėkite mėsos įdarą, uždėkite dar bulvės ir suformuokite blynelį. Kepkite iki auksinės spalvos.
5. Kugelis
Tikras šeimos vakarienių karalius – sotus, gardus ir kvapnus.
Reikės:
- 10 bulvių
- 200 g šoninės arba spirgučių
- 1 svogūnas
- 3 kiaušiniai
- 100 ml pieno
- Druskos, pipirų
Paruošimas:
Tarkuokite bulves, apkepkite šoninę su svogūnais. Viską sumaišykite su kiaušiniais, pienu, druska ir pipirais. Supilkite į kepimo formą ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 1 valandą.
6. Varškės apkepas
Saldus, švelnus ir nostalgiškas – tikras vaikystės desertas.
Reikės:
- 500 g varškės
- 2 kiaušiniai
- 3 šaukštai cukraus
- 2 šaukštai manų kruopų
- 100 ml pieno
- Vanilinio cukraus pagal skonį
Paruošimas:
Sumaišykite varškę su kiaušiniais, cukrumi, manų kruopomis, pienu ir vaniliniu cukrumi. Supilkite į formą ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 40–45 minutes, kol paviršius gražiai apskrus.
