Citrininis keksas
Citrininis keksas

Citrininis keksas – gaivaus skonio klasika, kuri visada pavyksta

Kartais norisi kažko paprasto, bet ypatingo. Citrininis keksas – būtent toks desertas. Švelniai drėgnas, purus, kvepiantis citrina ir šiluma. Tai kepinys, kuris primena saulėtą dieną ir puikiai tinka tiek prie rytinės kavos, tiek svečiams užsukus netikėtai.

Ingredientai:

  • 200 g miltų
  • 150 g cukraus
  • 120 g sviesto (ištirpinto)
  • 3 kiaušiniai
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 citrinos sultys ir tarkuota žievelė
  • 50 ml pieno arba grietinėlės
  • Žiupsnelis druskos
  • Cukraus pudros pabarstymui
Citrininis keksas
Citrininis keksas

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite tešlą.
    Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol masė taps šviesi ir puri. Supilkite ištirpintą, atvėsusį sviestą ir toliau maišykite.
  2. Įmaišykite kvapnius ingredientus.
    Sudėkite tarkuotą citrinos žievelę, išspauskite sultis, supilkite pieną ir viską gerai išmaišykite.
  3. Sujunkite sausus produktus.
    Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Po truputį įmaišykite į skystą masę – maišykite švelniai, tik iki vientisos tešlos.
  4. Kepkite.
    Supilkite tešlą į sviestu pateptą ir miltais pabarstytą formą. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 35–40 minučių, kol keksas taps auksinės spalvos ir vidus iškeps (patikrinkite mediniu pagaliuku).
  5. Pabaikite.
    Atvėsus pabarstykite cukraus pudra. Norint ypatingo efekto, galite apšlakstyti citrininiu sirupu (sumaišykite 2 a. š. cukraus su 2 a. š. citrinos sulčių).

Patarimai:

  • Jei norite dar gaivesnio skonio, į tešlą įdėkite kelis lašus natūralaus citrinos ekstrakto.
  • Keksą galima papildyti aguonomis – jos suteiks įdomų tekstūros kontrastą.
  • Skanu tiek šiltas, tiek visiškai atvėsęs – keksas išlieka purus kelias dienas.

Citrininio kekso maistinė vertė (100 g):
Kalorijos: ~280 kcal
Baltymai: 5 g
Riebalai: 12 g
Angliavandeniai: 36 g