Cukinija – viena universaliausių vasaros daržovių. Ji nebrangi, lengvai užauginama net balkone, nekaloringa, švelnaus skonio, bet… dažnai nustumta į sriubų ar apkepų kampą. O visai be reikalo! Vos keli kūrybingi ingredientai gali paversti ją salotų karaliene, tinkama tiek pietums, tiek šventiniam stalui.
1. Žalių cukinijų salotos su feta ir citrina – gaiva karštai dienai
Puikiai tinka: kaip lengvi pietūs, garnyras prie žuvies ar grilio patiekalų.
Ingredientai (2 porcijoms):
- 1 vidutinė jauna cukinija
- 50 g fetos sūrio
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1/2 citrinos sulčių
- 1 šaukštelis medaus
- Sauja šviežio baziliko ar mėtos
- Druska, šviežiai malti pipirai
Gaminimas:
- Cukiniją supjaustykite labai plonomis juostelėmis (naudokite daržovių skustuką ar mandoliną).
- Sumaišykite citrinos sultis, alyvuogių aliejų, medų, druską ir pipirus – tai padažas.
- Užpilkite cukiniją padažu, lengvai pamaišykite.
- Sudėkite gabaliukais sulaužytą fetą, pabarstykite žolelėmis.
Kodėl verta išbandyti: žalia cukinija traški, gaivi ir kartu labai švelni – tikras atradimas.
2. Keptos cukinijos salotos su česnakiniu jogurtu ir riešutais
Puikiai tinka: sotesnėms vakarienėms arba kaip vegetariškas užkandis.
Ingredientai:
- 1 didelė cukinija
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 100 g natūralaus jogurto
- 1 skiltelė česnako
- 1 šaukštelis citrinos sulčių
- Sauja graikinių riešutų ar saulėgrąžų sėklų
- Krapų ar petražolių
- Druska, pipirai
Gaminimas:
- Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol apskrus.
- Jogurtą sumaišykite su susmulkintu česnaku, citrinos sultimis, druska ir pipirais.
- Į lėkštę dėkite keptas cukinijas, užpilkite jogurto padažu.
- Pabarstykite riešutais ir kapotomis žolelėmis.
Skonio paslaptis: kontrastas tarp šiltos cukinijos, šalto padažo ir traškių riešutų – neįtikėtinai gardus!

3. Spalvotos cukinijų salotos su pomidorais ir mocarela
Puikiai tinka: vasaros vakarienei, sodo šventei ar pietų dėžutei.
Ingredientai:
- 1 žalia ir 1 geltona cukinija (arba 2 žalių atspalvių)
- 100 g mini mocarelos rutuliukų
- 150 g vyšninių pomidorų
- 1 šaukštas balzaminio acto
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- Druska, pipirai
- Šviežios baziliko lapeliai
Gaminimas:
- Cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais ar juostelėmis.
- Pomidorus perpjaukite per pusę, mocarelą nusausinkite.
- Viską sudėkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, balzaminiu actu, pagardinkite druska, pipirais.
- Papuoškite baziliko lapeliais.
Kodėl verta išbandyti: vizualiai spalvingos, gaivios ir subalansuoto skonio salotos.
