Šventės – tai metas, kai namai prisipildo jaukumo, nuo virtuvės sklinda šilti aromatai, o ant stalo norisi matyti ne tik skanius, bet ir estetiškai pateiktus patiekalus. Nereikia valandų stovėti prie puodų – net ir paprasti ingredientai gali virsti mažais kulinariniais stebuklais.
Šis „Vičiūnų grupės“ ekspertų receptų rinkinys subalansuotas taip, kad kiekvienas kąsnelis būtų šventiškas, lengvai paruošiamas ir tinkamas tiek jaukiam vakarui su artimaisiais, tiek didesniam svečių susibūrimui.
Kviečiame atrasti šešis lengvai paruošiamus receptus, kurie padės sukurti spalvingą, originalų ir gomurį džiuginantį šventinį šeimos stalą.
1) Tortilijų krepšeliai su burokėlių kremu ir silke
Šventiškai spalvinga užkandžio idėja, džiuginanti tiek tradicijų mėgėjus, tiek modernios virtuvės gerbėjus. Šie gražūs, traškūs tortilijų krepšeliai su ryškiai rožiniu burokėlių kremu ir silke ne tik papuoš stalą, bet ir nustebins svečius drąsiu, bet harmoningai suderintu skoniu.
Ingredientai:
- 150 g virtų burokėlių
- Tortilijų (mažų arba didelių — iš jų išspausite apskritimus)
- „Viči“ silkės filė (aliejinėje ar lengvai marinuotoje)
- 250 g kreminio sūrio
- Druskos, pipirų
- Citrinos sulčių
- Laiškinių česnakų ar kitų žalumynų
- Juodųjų sezamų (papuošimui)
- Dižono garstyčių, kaparėlių (pasirinktinai)
Gaminimas: Iš tortilijų išspauskite apskritimus, įspauskite juos į keksiukų formą, patepkite aliejumi ir kraštus pabarstykite juodaisiais sezamais. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 5–7 minutes, kol krepšeliai apskrus ir sutvirtės. Tuo metu burokėlius sutrinkite blenderiu kartu su kreminiu sūriu, pagardinkite druska, pipirais ir keliais lašais citrinos sulčių. Į atvėsusius tortilijų krepšelius dėkite burokėlių kremą, ant viršaus uždėkite silkės gabalėlį. Norėdami dar šventiškesnio skonio, užlašinkite šiek tiek Dižono garstyčių ir įdėkite kelis kaparus, galiausiai papuoškite kapotais žalumynais.
Patarimas: rinkitės kontrastingas lėkštes — tamsiame inde ryškūs krepšeliai atrodo išskirtinai elegantiškai.

2) Kremiški surimio rutuliukai su čederio sūriu
Greitas, žaismingas ir visada sulaukiantis komplimentų užkandis. Švelnaus skonio rutuliukai idealiai tinka švediškam stalui ar vakarėliui, kur norisi patiekalų, kuriuos galima valgyti vienu kąsneliu. Sutvirtėję šaldytuve, jie įgauna gerą konsistenciją ir puikiai išlaiko formą.
Ingredientai:
- Pakuotė „Viči“ surimio lazdelių
- 250 g kreminio sūrio
- 100 g čederio sūrio
- Laiškinių česnakų, krapų ar kitų žalumynų
Gaminimas: Smulkiai supjaustykite surimio lazdeles, sumaišykite su kreminiu sūriu. Įmaišykite tarkuotą arba smulkiai pjaustytą čederį. Formuokite rutuliukus, apvoliokite laiškiniuose česnakuose.
Prieš patiekiant palaikykite šaldytuve, kad sutvirtėtų.
Patarimas: rutuliukus galite pabarstyti spalvotais pipirais ar sezamų sėklomis — taip sukursite ypatingai šventišką vaizdą.

3) Suši stiliaus ryžių krepšeliai su surimi ir edamame
Modernus, stilingas ir labai fotogeniškas užkandis — tikra šventinio stalo pažiba. Šie krepšeliai primena mini suši desertus, tik yra dar lengviau paruošiami ir patogiai valgomi rankomis. Saldžiai aštrus padažas suteikia skoniui išraiškingumo.
Ingredientai:
Krepšeliams:
- 1 pakelis suši ryžių
- 1 pakuotė „Viči“ surimio lazdelių
- 150 g edamame pupelių
Padažui:
- 3 šaukštai majonezo
- 1 šaukštas saldaus čili padažo
- 1 šaukštas šviesaus sojos padažo
- 1 šaukštelis skrudintų sezamų aliejaus
- 1 šaukštelis citrinos arba laimo sulčių
- 1 šaukštelis srirachos (galite mažinti arba didinti pagal aštrumą)
Gaminimas: Išvirkite ryžius ir, kol dar šilti, išdėliokite juos keksiukų formelėse, formuodami krepšelius. Atvėsinkite ir palaikykite šaldytuve, kad sustingtų.
Smulkintą surimi sumaišykite su edamame.
Padažui sumaišykite visus ingredientus.
Į paruoštus ryžių krepšelius dėkite įdarą ir patiekite su padažu.
Patarimas: prieš dedant įdarą, krepšelius galima lengvai apskrudinti orkaitėje — jie bus dar traškesni.

4) Traškūs „Gyoza“ koldūnai su aromatingu rytietišku padažu
Ypatingai paprastas, tačiau gardus patiekalas, tarsi atkeliavęs iš Azijos gatvės maisto šventės.
Ingredientai:
- „Gyoza“ koldūnai (šaldyti ar švieži)
- Šviežios petražolės
Padažui:
- Sojos padažo
- 1 šaukštas skrudintų sezamų aliejaus
- 1 smulkintas čili pipiras
- Sauja skrudintų žemės riešutų
- Žiupsnelis sezamų sėklų
- Laiškinis česnakas
Gaminimas: Iškepti „Gyoza“ koldūnus keptuvėje arba garuose, pagal pakuotės instrukciją.
Padažą paruošti sumaišius visus ingredientus.
Koldūnus apibarstyti petražolėmis ir tiekti su aromatingu padažu.
Patarimas: jei norisi įspūdingesnio pateikimo, patiekite ant akmens imitacijos lėkštės ir pagardinkite laimo skiltelėmis.

5) Prabangos dvelksmas: salotos su šaltai rūkyta lašiša ir putpelių kiaušiniais
Nesudėtingos, bet vizualiai įspūdingos — tai salotos, kurios papuoš tiek kasdienį, tiek šventinį stalą.
Ingredientai:
- 150 g „Viči“ šaltai rūkytos lašišos
- Sauja salotų lapų
- 4 putpelių kiaušiniai
- 6 vyšninių pomidoriukų
- ½ avokado
- ¼ raudonojo svogūno
- Citrinos griežinėlis, žalumynai
Padažui:
2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 1 šaukštas citrinos sulčių, 1 a.š. medaus, 1 a.š. Dižono garstyčių, druska, pipirai.
Gaminimas: Salotų dubenyje išdėlioti lapus, pomidoriukus, avokadą, svogūną. Ant viršaus – lašišą ir per pusę perpjautus putpelių kiaušinius.
Sumaišyti padažą ir juo apšlakstyti salotas. Papuošti žaluma.
Patarimas: šias salotas patariama ruošti prieš pat patiekimą — taip išliks gaivumas ir spalvos.

6) Gaivios sviestinės cikorijos salotos su silke ir pupelėmis
Švelniai rūgštelėję, traškūs ir labai gaivūs skoniai — puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško lengvesnio šventinio varianto.
Ingredientai:
- Sviestinės cikorijos ir kitos mėgstamos salotos
- ¼ raudonojo svogūno
- 140 g „Viči“ silkės filė
- 100 g pupelių
- 1 kietai virtas kiaušinis
- Sauja smulkintų salierų stiebų
- ¼ žaliojo obuolio
- 2 šaukštai citrinos sulčių
- Alyvuogių aliejaus
- Druskos, pipirų
Gaminimas: Salotų lapus sudėti į dubenį, suberti svogūną, salierus ir pupeles. Ant viršaus išdėlioti obuolio griežinėlius, silkę ir ketvirčiais supjaustytą kiaušinį.
Apšlakstyti citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi, pagardinti druska ir pipirais. Patiekti iškart.
Patarimas: šios salotos puikiai dera su juodos duonos skrebučiais.

Tegul šventės būna skanios ir šviesios
Šie receptai — tai lengvai įgyvendinamos idėjos, kurios sukuria šventišką nuotaiką be didelio vargo. Jie tinka tiek gurmanams, tiek mėgstantiems paprastumą, o gražus pateikimas padės kiekvienam patiekalui suspindėti.
Tegul šie receptai įkvėps Jus kurti ne tik gardžius, bet ir džiaugsmu alsuojančius šventinius prisiminimus.







