Grilio sezonas Lietuvoje įsibėgėja vasaros pilnatvėje, o tai reiškia: daugiau laiko gamtoje, daugiau maisto lauke ir daugiau smagių susibūrimų su šeima ar draugais. Nors tradiciškai grilis asocijuojasi su mėsos patiekalais, vis daugiau žmonių renkasi lengvesnes, augalines alternatyvas. Ir ne tik vegetarai – net mėsos mėgėjai noriai išbando spalvingus, sveikus ir greitai paruošiamus grilio užkandžius be mėsos.
1. Grilyje kepti halloumi sūrio iešmeliai su daržovėmis
Halloumi – tai kietas, iš Kipro kilęs sūris, puikiai tinkantis kepti ant grilio, nes jis neištirpsta, o įgauna traškią plutelę.
Reikės:
- Halloumi sūrio,
- paprikų,
- cukinijos,
- raudonojo svogūno,
- alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, druskos, pipirų.
Kaip gaminti:
Supjaustykite sūrį ir daržoves stambiais gabalėliais, suverkite ant medinių iešmelių, pašlakstykite aliejumi su citrina ir prieskoniais. Kepkite ant grilio po 2–3 min. iš kiekvienos pusės, kol sūris apskrus, o daržovės suminkštės.
Patarimas: tiekiant apšlakstykite natūraliu jogurtu su česnaku arba šviežiomis žolelėmis.
2. Portobello grybai – „grilio steikai“ be mėsos
Dideli, mėsingi portobello grybai yra puiki alternatyva mėsos kepsniui – jų tekstūra ir skonis ypač malonūs, o paruošti juos itin paprasta.
Reikės:
- portobello grybų (po 1–2 vienetus vienam žmogui),
- balzaminio acto,
- alyvuogių aliejaus,
- česnako, druskos, pipirų.
Kaip gaminti:
Išmaišykite marinatą iš aliejaus, balzaminio acto, spausto česnako ir prieskonių. Grybus aptepkite ir palaikykite 10–15 min., tuomet kepkite ant grilio po 5 min. iš kiekvienos pusės.
Patarimas: tinka kaip pagrindinis patiekalas arba net įdaryti grikių, daržovių ar sūrio įdaru.

3. Ant grilio keptos persikų puselės su mocarela ir baziliku
Vaisiai ant grilio – tai ne tik desertas! Persikai, šiek tiek paskrudinti, išryškina natūralų saldumą ir puikiai dera su sūriais.
Reikės:
- sunokusių, bet tvirtų persikų,
- šviežios mocarelos (arba burrata),
- baziliko lapelių,
- medaus arba balzaminės glazūros.
Kaip gaminti:
Perpjaukite persikus pusiau, išimkite kauliukus, kepkite pjūvio puse žemyn 2–3 min. Tuomet uždėkite mocarelos griežinėlius, baziliką ir šlakelį medaus ar glazūros.
Puikiai tinka: kaip lengvas užkandis arba šiltas saldžiarūgštis garnyras.
4. Daržovių grilio pica ant lavašo arba tortilijos
Pica ant grilio? Taip! Lavašas ar tortilija tampa tobulu picos pagrindu, kuris paruduoja per kelias minutes.
Reikės:
- lavašo ar didelių tortilijų,
- pomidorų padažo,
- mocarelos ar kito mėgstamo sūrio,
- keptų grilio daržovių (cukinijų, baklažanų, paprikų, alyvuogių).
Kaip gaminti:
Ant lavašo užtepkite padažą, užbarstykite sūriu ir daržovėmis. Kepkite ant grilio uždengę dangčiu ~5 min., kol sūris išsilydys, o pagrindas šiek tiek apskrus.
Patarimas: naudokite grilio groteles su kepimo kilimėliu arba folija, kad lavašas nesusilankstytų ir neprisviltų.
5. Į foliją įvyniotos keptos daržovės su sviestu ir žolelėmis
Šis klasikinis metodas – vienas paprasčiausių ir skaniausių būdų paruošti šiltą, sultingą garnyrą be didelių pastangų.
Reikės:
- bulvių, cukinijų, pomidorų, svogūnų, morkų ar kitų mėgstamų daržovių,
- sviesto ar alyvuogių aliejaus,
- šviežių prieskoninių žolelių (rozmarino, čiobrelio, petražolių),
- druskos, pipirų.
Kaip gaminti:
Daržoves supjaustykite, dėkite ant dvigubos folijos, pridėkite sviesto ar aliejaus, prieskonių, užvyniokite ir kepkite ant grilio 15–20 min., priklausomai nuo daržovių tipo.
Puikiai tinka: kaip garnyras prie bet kurio grilio patiekalo arba lengvas pagrindinis variantas.