Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Maistas be plastiko: alternatyvos

Indijos skoniai: prieskonių įkvėpti patiekalai jūsų stalui

Indijos virtuvė garsėja savo nepaprasta skonių įvairove ir kvapniais prieskoniais, kurie suteikia kiekvienam patiekalui unikalų charakterį. Kiekvienas prieskonis turi ne tik aromatą, bet ir savo reikšmę – nuo sveikatos gerinimo iki dvasinio poveikio. Šiame straipsnyje kviečiame susipažinti su pagrindiniais Indijos virtuvės prieskoniais bei išbandyti keletą lengvų ir kvapnių patiekalų, kurie praturtins jūsų stalo meniu.


Indijos virtuvės prieskoniai: paslaptys, kurios sužavės

Indijos virtuvė remiasi prieskonių naudojimo meno išmanymu. Štai keletas pagrindinių prieskonių, kurie suteikia Indijos patiekalams išskirtinumo:

  • Karis (curry): Karis nėra vienas prieskonis, o įvairių prieskonių mišinys. Jis gali būti švelnus arba aštrus, priklausomai nuo ingredientų santykio.
  • Kurkuma: Šis ryškiai geltonas prieskonis ne tik suteikia spalvą, bet ir pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
  • Garam Masala: Tai populiarus prieskonių mišinys, kuriame dera cinamonas, kardamonas, gvazdikėliai, juodieji pipirai ir kiti prieskoniai.
  • Kuminai: Suteikia patiekalams riešutų ir šiek tiek dūmingo aromato.
  • Kalendra: Šviežia ar maltos sėklos, šis prieskonis suteikia patiekalams citrusinio gaivumo.
  • Čili pipirai: Priklausomai nuo kiekio, jie gali suteikti lengvą pikantiškumą arba ugninį aštrumą.

Prieskonių įkvėpti patiekalai jūsų virtuvei

Paruoškite savo virtuvę kelionei į Indiją! Štai trys lengvai pagaminami, prieskonių įkvėpti patiekalai, kurie pradžiugins jūsų skonio receptorius.

1. Vištienos Tikka Masala

Šis kremiškas vištienos patiekalas yra vienas populiariausių Indijos virtuvės perlų. Ingredientai:

  • Vištienos gabalėliai (500 g)
  • Jogurtas (200 ml)
  • 2 šaukšteliai Garam Masala
  • 1 šaukštelis kurkumos
  • 1 šaukštelis čili pipirų
  • 2 pomidorai
  • 200 ml grietinėlės
  • Svogūnas, česnakas ir imbieras pagal skonį

Paruošimas:

  1. Vištieną marinuokite jogurte su prieskoniais ir palikite per naktį.
  2. Keptuvėje apkepkite svogūną, česnaką ir imbierą, pridėkite pomidorų pastą.
  3. Sudėkite vištieną ir troškinkite su grietinėle iki minkštumo.

2. Daržovių biryani su ryžiais

Kvapnūs ir prieskoniais praturtinti biryani ryžiai taps puikiu pagrindiniu patiekalu arba garnyru. Ingredientai:

  • 1 stiklinė basmati ryžių
  • Morkos, žirneliai, bulvės, paprika
  • 1 šaukštelis kumino
  • 1 lauro lapas
  • 1 šaukštelis ciberžolės
  • 1 šaukštelis kalendros miltelių

Paruošimas:

  1. Apkepkite prieskonius karštoje keptuvėje, kol atsiskleis aromatas.
  2. Sudėkite daržoves, pridėkite ryžius ir užpilkite vandeniu.
  3. Troškinkite ant lėtos ugnies, kol ryžiai taps purūs.

3. Mango Lassi – gaivus gėrimas

Šis tradicinis Indijos jogurto gėrimas puikiai tiks desertui ar užkandžių pertraukai. Ingredientai:

  • 1 prinokęs mango
  • 200 ml natūralaus jogurto
  • 1 šaukštelis kardamono
  • Medus pagal skonį

Paruošimas:

  1. Mango supjaustykite gabalėliais ir sumaišykite su jogurtu.
  2. Pagardinkite kardamonu ir medumi.
  3. Patiekite atšaldytą su trupučiu ledo.
Mano išsaugoti straipsniai