Žiemą stalą užkariauja komforto maistas: vienų akys krypsta į troškinius, bulvių patiekalus, o kitų – į mėsainius bei kebabus. Tačiau greitas maistas nebūtinai turi būti nesveikas. Tai puikiai liudija ir socialinių tinklų turinys, kurį šįkart užplūdo namuose ruošto kebabo receptai. „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė teigia, kad internete sparčiai populiarėjantys receptai ateina ir į lietuvių virtuves, o tinkamai pasirinkus ingredientus, net ir iš pažiūros nuodėmingą maistą galima paversti pigesniu bei sveikesniu pasirinkimu.
Sveikesnis pasirinkimas
Sveikesni pasirinkimai ir mitybos įpročių gerinimas užkariauja vis daugiau virtuvių. Vis dažniau ieškoma baltymais praturtinto maisto, mažiau kalorijų turinčių alternatyvų.
Šis tradicinis patiekalas ypač didelio susidomėjimo sulaukė pastaraisiais mėnesiais, kai kebabo kepimo popieriuje receptas užkariavo socialinius tinklus, rinkdamas milijonus peržiūrų visame pasaulyje. Moderni versija gerokai skiriasi nuo įprasto varianto, tačiau puikiai atspindi dabartines mitybos tendencijas – tradicinius receptus, atgimstančius naujesnėmis ir sveikesnėmis variacijomis.
„Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška rekomenduoja tradicinius skonius derinti su mažiau kaloringomis alternatyvomis ir nuodėmingą kebabą pakeisti variantu, turinčiu daugiau baltymų, šviežių daržovių.
Toks receptas yra žymiai palankesnis tiek siekiantiems kontroliuoti svorį, tiek norintiems valgyti subalansuotai. Kokybiška smulkinta jautiena aprūpina organizmą aukštos vertės baltymais, kurie būtini raumenų augimui, sotumo jausmui ir energijai. Didelis šviežių daržovių kiekis suteikia skaidulų, padedančių virškinimo sistemai ir reguliuojančių cukraus kiekį kraujyje, o natūralaus jogurto pagrindu ruošiamas česnakinis padažas pakeičia majonezo pagrindo pagardus.
Dėl pasirinktų kokybiškų ingredientų ir galimybės receptą keisti pagal pomėgius, naminis kebabas gali tapti ne tik sveikesne, bet ir skanesne alternatyva.

Sveikesnis kebabas
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 45 min.
Reikės:
Mėsai:
- 400 g maltos liesos jautienos
- 3 šaukštai graikiško jogurto
- 1 svogūno
- 1 česnako skiltelės
- prieskonių: kumino, druskos, pipirų, paprikos, džiovintos mėtos
Priedams:
- agurko
- pomidoro
- Pekino kopūsto
- lavašo įsukimui
Česnakiniam padažui:
- 200 g graikiško jogurto
- 2 česnako skiltelių
- druskos, pipirų pagal skonį
Gaminame:
- Svogūną ir česnaką susmulkinkite maisto smulkintuvu ir sumaišykite su malta mėsa, jogurtu bei prieskoniais.
- Mėsą padalinkite į 2 dalis ir iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iki tolygios masės.
- Nuimkite viršutinę popieriaus dalį ir mėsos lakštą kartu su apatiniu popieriaus lakštu sulankstykite į pailgą stačiakampį.
- Kepkite iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min.
- Pasigaminkite padažą. Sutarkuokite česnako skilteles, sumaišykite su jogurtu, pagardinkite druska bei pipirais.
- Išėmus iš orkaitės mėsą išvyniokite ir išskaidykite juostelėmis.
- Išskleiskite lavašą, dėkite daržoves, padažą, mėsą. Susukite tvirtai ir mėgaukitės.






