Karštas šokoladas – tai vienas jaukiausių gėrimų, kuris sušildo šaltą žiemos vakarą ir suteikia nepakartojamo saldumo akimirkų. Nors karštą šokoladą galima nusipirkti kavinėse, jį paruošti namuose – ne tik smagu, bet ir skanu. Šiame straipsnyje dalijamės patarimais, kaip sukurti nepriekaištingą karšto šokolado skonį, kuris privers norėti dar vieno puodelio.
Pagrindiniai ingredientai nepriekaištingam karštam šokoladui
Norėdami pasigaminti tikrą, tirštą ir aromatingą karštą šokoladą, rinkitės aukštos kokybės ingredientus. Štai pagrindinės sudedamosios dalys:
- Šokoladas: rinkitės juodą arba pieninį šokoladą, turintį bent 50–70% kakavos. Tikras šokoladas suteiks gėrimui gilų ir turtingą skonį.
- Pienas: pilno riebumo pienas suteiks tirštumą ir kremiškumą. Norint išbandyti augalinį variantą, puikiai tiks migdolų, avižų ar kokosų pienas.
- Grietinėlė (nebūtina): norėdami itin tiršto karšto šokolado, įpilkite šlakelį grietinėlės.
- Cukrus ar saldiklis: jei naudojate juodą šokoladą, galite pridėti truputį cukraus ar medaus.
- Pagardai: cinamonas, vanilės ekstraktas, šiek tiek druskos ar net aštrus čili – tai priedai, kurie suteiks unikalų skonį.
Pagrindinio karšto šokolado receptas
Ingredientai:
- 100 g juodo šokolado
- 2 puodeliai pieno
- 2 šaukštai cukraus (arba pagal skonį)
- 1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
Paruošimas:
- Šokoladą susmulkinkite į mažus gabalėlius.
- Puode ant silpnos ugnies pašildykite pieną, bet neleiskite jam užvirti.
- Į šiltą pieną įmaišykite šokolado gabalėlius ir nuolat maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps.
- Įberkite cukraus ir vanilės ekstrakto. Jei norite, galite pridėti žiupsnelį druskos, kuri sustiprins šokolado skonį.
- Patiekite karštą su plaktos grietinėlės kepurėle arba zefyriukais.
Tirštas itališkas karštas šokoladas
Italijoje karštas šokoladas – tai beveik desertas. Jis yra toks tirštas, kad gali būti valgomas šaukšteliu.
Ingredientai:
- 100 g juodo šokolado
- 1 puodelis pieno
- 1 šaukštelis kukurūzų krakmolo
- 1 šaukštas cukraus
Paruošimas:
- Susmulkinkite šokoladą.
- Piene ištirpinkite krakmolą, gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
- Puode pašildykite pieną su krakmolu ir cukrumi, kol jis pradės tirštėti.
- Įmaišykite šokoladą ir maišykite, kol masė taps vienalytė.
- Patiekite mažose puodeliuose su trupučiu tarkuoto šokolado ant viršaus.
Sveikesnis karšto šokolado variantas
Jei norite sveikesnio, bet vis dar gardaus karšto šokolado, išbandykite šį receptą be pieno ir cukraus.
Ingredientai:
- 2 šaukštai kakavos miltelių (nesaldintų)
- 1 puodelis avižų arba migdolų pieno
- 1 šaukštas medaus ar klevų sirupo
- Žiupsnelis cinamono
Paruošimas:
- Kakavos miltelius sumaišykite su trupučiu pieno, kol susidarys tiršta pasta.
- Likusį pieną pašildykite ir įmaišykite kakavos pastą.
- Pagardinkite medumi ir cinamonu.
- Gėrimą suplakite, kad susidarytų lengva puta, ir patiekite.
Įdomūs priedai karštam šokoladui
Jei norite eksperimentuoti, pabandykite pridėti šių priedų:
- Apelsinų žievelės: švelnus citrusų skonis puikiai dera su šokoladu.
- Čili pipirai: aštrumas suteiks ypatingo charakterio.
- Pipirmėtės: pipirmėčių sirupas ar lapeliai suteiks gaivumo.
- Kavos užuomina: šlakelis espresso sustiprins šokolado skonį.
Pateikimo idėjos
Kad karštas šokoladas būtų ne tik skanus, bet ir vizualiai viliojantis, papuoškite jį:
- Plakta grietinėle ir tarkuotu šokoladu.
- Mini zefyriukais.
- Karamele ar šokoladiniu sirupu.
- Smulkintais riešutais ar sausainiais šalia.