Jei bananai jūsų vaisių krepšelyje ėmė liūdnai taškuotis – neskubėkite jų išmesti. Jie gali tapti pagrindiniu ingredientu įspūdingam, bet labai paprastam desertui – karamelizuotų bananų pyragui, kuris kvepia jaukumu, rudeniu ir… vaikystės sekmadieniais.
Ingredientai:
Pyrago pagrindui:
- 3 labai sunokę bananai (kuo tamsesni – tuo geriau!)
- 2 kiaušiniai
- 100 g rudojo cukraus
- 100 ml aliejaus (arba tirpinto sviesto)
- 1 a. šaukštelis vanilės ekstrakto
- 200 g kvietinių miltų
- 1 a. šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Cinamono pagal skonį
Karamelės sluoksniui:
- 3 šaukštai sviesto
- 4 šaukštai rudojo cukraus
- 2 bananai (pjaustyti išilgai)
- Šlakelis citrinos sulčių (kad bananai nepatamsėtų)

Gaminimas:
1. Pradėkite nuo karamelės.
Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite rudąjį cukrų ir šiek tiek maišydami pakaitinkite, kol susidarys kvapni karamelė. Atsargiai į ją sudėkite bananus ir šlakelį citrinos sulčių – kelias minutes pakepkite, kol bananai gražiai apskrus. Išklokite jais pyrago formos dugną.
2. Pasiruoškite tešlą.
Dubenyje šakute sutrinkite 3 sunokusius bananus. Įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų (arba sviestą), vanilę ir cukrų – išmaišykite. Atskirai sumaišykite miltus su kepimo milteliais, druska ir cinamonu. Įmaišykite į bananinę masę.
3. Supilkite tešlą ant bananų ir kepkite.
Užpilkite paruoštą tešlą ant karamelizuotų bananų formoje. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 40–45 minutes, kol įkištas pagaliukas išeis sausas.
4. Apverskite ir… stebėkite magiją.
Išėmus iš orkaitės leiskite pyragui šiek tiek pravėsti (apie 10–15 min.), tada atsargiai apverskite jį ant lėkštės – bananai viršuje suformuos tobulą karamelinį „dangtelį“.







