Dalyvaukite konkurse ir laimėkite!!
Burokėlių sriuba
Burokėlių sriuba

Kiek laiko virti burokėlius?

Burokėliai – viena sveikiausių ir universaliausių daržovių, kuri puikiai tinka tiek salotoms, tiek sriuboms, tiek garnyrui. Tačiau daugelis vengia jų gaminti vien dėl klausimo: kiek laiko virti burokėlius, kad jie būtų minkšti, bet neprarastų skonio ir maistinių medžiagų?

Virimo laikas priklauso nuo dydžio

  • Maži burokėliai (iki 5 cm skersmens) – užtrunka apie 25–30 minučių.
  • Vidutiniai (apie 7–8 cm) – verdami 40–50 minučių.
  • Dideli burokai (10 cm ir daugiau) – gali virti net 1–1,5 valandos.

Kaip virti burokėlius?

  1. Nenuplėškite šaknų ir nelupkite odelės – taip daržovė išsaugo daugiau spalvos ir naudingųjų medžiagų.
  2. Sudėkite burokėlius į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, kad visiškai apsemtų.
  3. Užvirinkite ir virkite ant vidutinės ugnies, kol jie suminkštės.
  4. Ar burokėliai išvirę, patikrinsite peiliu arba šakute – ji turi lengvai įsmigti į daržovę.

Greitesni virimo būdai

  • Slėginis puodas – sumažina virimo laiką perpus: burokėliai išverda per 15–25 minutes.
  • Mikrobangų krosnelė – nedideli burokėliai iškepa per 10–15 minučių.
  • Orkaitė – galima kepti suvyniojus į foliją, kepimas užtruks 45–60 minučių, bet skonis bus intensyvesnis.
Burokėliai
Burokėliai / Shutterstock

Naudingi patarimai

  • Į vandenį galite įlašinti kelis lašus citrinos sulčių – burokėliai išsaugos ryškią spalvą.
  • Virusius burokėlius lengviausia nulupti – tereikia juos atvėsinti šaltame vandenyje ir odelė nuslys savaime.
  • Jei norite sutrumpinti gaminimo laiką, rinkitės mažesnius burokėlius – jie verda kur kas greičiau.