Šie meduoliniai sausainiai – traškūs kraštuose, minkštučiai viduje, saldžiai kvepiantys medumi, cinamonu ir gvazdikėliais. Tai klasikinis receptas, kuris puikiai tinka ir dekoravimui, ir skanavimui su karštu gėrimu. Iškepti juos galėsite su vaikais, o namai prisipildys šventinio kvapo!
Ingredientai (maždaug 30–40 sausainių)
- 120 g sviesto
- 100 g cukraus (geriau rudojo)
- 120 g medaus
- 1 kiaušinis + 1 trynys (glajui patepti)
- 350–400 g miltų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1 a. š. cinamono
- ½ a. š. imbiero miltelių
- ¼ a. š. maltų gvazdikėlių
- 1 žiupsnis druskos
Glajui (nebūtina):
- 1 kiaušinio baltymas
- 180 g cukraus pudros
- ½ a. š. citrinos sulčių

Gaminimas
1. Tešlos paruošimas
- Sviestą, cukrų ir medų šildykite puode ant silpnos ugnies, kol visiškai ištirps (neverdykite).
- Atvėsinkite, įmaišykite kiaušinį.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir prieskonius.
- Įsukite skystą mišinį ir minkykite iki vientisos tešlos.
- Suvyniokite į plėvelę ir padėkite šaldytuvą bent 1 val. (geriausia – per naktį).
2. Kepimas
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
- Tešlą iškočiokite iki ~0,5 cm storio ir formelėmis išspauskite sausainius.
- Kepkite 8–12 min. (storis ir forma gali keisti laiką).
- Dar karštus galite patepti tryniu su šaukšteliu pieno – suteiks blizgesio.
3. Glajus
- Baltymą išplakite su cukraus pudra ir citrina iki tirštos masės.
- Glajų dedame į konditerinį maišelį ir dekoruojame sausainius, kai jie visiškai atvės.
Kaip papuošti?
- Naudokite cinamono miltelius, spalvotą cukrų, valgomas dekoracijas, karamelę.
- Vaikams patiks spalvotas glajus – į pudrą įlašinkite maistinių dažų.





