Meduoliniai sausainiai / Shutterstock
Meduoliniai sausainiai / Shutterstock

Kvapnūs meduoliniai sausainiai – kalėdinės nuotaikos receptas

Šie meduoliniai sausainiai – traškūs kraštuose, minkštučiai viduje, saldžiai kvepiantys medumi, cinamonu ir gvazdikėliais. Tai klasikinis receptas, kuris puikiai tinka ir dekoravimui, ir skanavimui su karštu gėrimu. Iškepti juos galėsite su vaikais, o namai prisipildys šventinio kvapo!

Ingredientai (maždaug 30–40 sausainių)

  • 120 g sviesto
  • 100 g cukraus (geriau rudojo)
  • 120 g medaus
  • 1 kiaušinis + 1 trynys (glajui patepti)
  • 350–400 g miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. cinamono
  • ½ a. š. imbiero miltelių
  • ¼ a. š. maltų gvazdikėlių
  • 1 žiupsnis druskos

Glajui (nebūtina):

  • 1 kiaušinio baltymas
  • 180 g cukraus pudros
  • ½ a. š. citrinos sulčių
Meduoliniai sausainiai / Shutterstock
Meduoliniai sausainiai / Shutterstock

Gaminimas

1. Tešlos paruošimas

  1. Sviestą, cukrų ir medų šildykite puode ant silpnos ugnies, kol visiškai ištirps (neverdykite).
  2. Atvėsinkite, įmaišykite kiaušinį.
  3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir prieskonius.
  4. Įsukite skystą mišinį ir minkykite iki vientisos tešlos.
  5. Suvyniokite į plėvelę ir padėkite šaldytuvą bent 1 val. (geriausia – per naktį).

2. Kepimas

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  2. Tešlą iškočiokite iki ~0,5 cm storio ir formelėmis išspauskite sausainius.
  3. Kepkite 8–12 min. (storis ir forma gali keisti laiką).
  4. Dar karštus galite patepti tryniu su šaukšteliu pieno – suteiks blizgesio.

3. Glajus

  1. Baltymą išplakite su cukraus pudra ir citrina iki tirštos masės.
  2. Glajų dedame į konditerinį maišelį ir dekoruojame sausainius, kai jie visiškai atvės.

Kaip papuošti?

  • Naudokite cinamono miltelius, spalvotą cukrų, valgomas dekoracijas, karamelę.
  • Vaikams patiks spalvotas glajus – į pudrą įlašinkite maistinių dažų.