PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
Užtepėlės
Užtepėlės

Lietuviškų daržovių užtepėlės ant duonos – pigiai ir skaniai

Kai norisi greito, sotaus, bet kartu ir nebrangaus užkandžio, dažniausiai griebiamės sumuštinio. O jei vietoj įprasto sviesto ar dešros pasirinktume daržovių užtepėlę? Ji gali būti ne tik gardi, bet ir labai maistinga. O svarbiausia – visus ingredientus dažniausiai jau turime šaldytuve ar sandėliuke.

Lietuviškos daržovės – paprastos, bet universalios. Iš jų galima paruošti įvairiausių užtepėlių, kurios puikiai tiks ne tik ant šviežios duonos, bet ir su trapučiais, lavašu ar net kaip garnyras prie pagrindinio patiekalo. Pateikiame 3 skanių, nebrangių ir paprastų užtepėlių receptus, kuriuos verta išbandyti jau šiandien.


1. Morkų ir saulėgrąžų užtepėlė – saldžiai pikantiška

Ingredientai:

  • 2 vidutinės morkos
  • ½ stiklinės saulėgrąžų (nekeptų, pamirkytų bent 2–3 val.)
  • 1–2 skiltelės česnako
  • 1 šaukštas citrinos sulčių
  • 2 šaukštai alyvuogių ar saulėgrąžų aliejaus
  • Žiupsnelis druskos, pipirų, kumino (jei mėgstate)

Paruošimas:
Morkas nuplaukite, nulupkite ir virkite ar garinkite iki suminkštėjimo. Nusausinkite saulėgrąžas, sudėkite visus ingredientus į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei masė per tiršta – įpilkite šlakelį vandens.

Skonis:
Saldžios morkos, švelnūs riešutai ir česnako aštrumas – puikus balansas!

Užtepėlės
Užtepėlės

2. Keptų burokėlių ir pupelių užtepėlė – sotus žieminis skonis

Ingredientai:

  • 1 didelis burokėlis (keptas orkaitėje ar virtas)
  • ½ stiklinės virtų baltųjų pupelių
  • 1 šaukštas obuolių acto
  • 1 šaukštelis krienų (nebūtina, bet labai dera!)
  • Druska, pipirai pagal skonį

Paruošimas:
Burokėlį nulupkite, sutarkuokite arba supjaustykite gabaliukais. Sudėkite viską į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos, purios masės.

Skonis:
Gaivus, šiek tiek saldus, bet su lietuvišku charakteriu – tinka tiek ant juodos duonos, tiek su traškučiais.


3. Cukinijų ir keptų svogūnų užtepėlė – švelni, bet sodri

Ingredientai:

  • 1 vidutinė cukinija (jei jauna – net nulupti nereikia)
  • 1 didelis svogūnas
  • 1 šaukštas aliejaus kepimui
  • Žiupsnelis druskos, šviežiai maltų pipirų
  • (nebūtina) šaukštelis tarkuoto kietojo sūrio ar šaukštas natūralaus jogurto

Paruošimas:
Svogūną smulkiai supjaustykite ir kepkite ant silpnos ugnies iki auksinės spalvos. Cukiniją sutarkuokite, apkepkite kelias minutes, kad nugaruotų skysčiai. Sudėkite viską į trintuvą, pagardinkite ir, jei norite – įmaišykite šiek tiek sūrio ar jogurto.

Skonis:
Sodrus ir tuo pačiu labai švelnus. Tinka ir pusryčiams, ir lengvai vakarienei.


Kaip patiekti?

  • Su šviežia juoda arba grūdėta duona
  • Ant paskrudintos forminės duonelės
  • Su trapučiais, lavašo suktinukuose ar net daržovių laiveliais (paprikomis, agurkais)
Mano išsaugoti straipsniai