Patiekalas, kuris išgelbėjo Gian Lucos dukros krikštynas: prireiks vos kelių ingredientų

Italija garsėja ne tik parmezano sūriu, balzaminiu actu ar skaniausiomis pasaulyje picomis. Tai – šalis, kurioje ypatingą vaidmenį vaidina ir alyvuogės bei alyvuogių aliejus. Pastarasis italams – ne tik ingredientas virtuvėje, bet ir istorija, gamta bei mokslas viename butelyje. Tad pasiruoškite keliauti – TV3 žiniasklaidos grupės laida „La maistas. Italija“ šį sekmadienio rytą pakvies dar vienai nepamirštamai kulinarinei patirčiai, kurioje viskas suksis aplink alyvuogių aliejų.

Kartu su Gian Luca Demarco ne tik nusikelsime į Pjemonto kalnuose esantį ūkį, bet ir sužinosime, kokios yra karta iš kartos perduodamos alyvuogių auginimo tradicijos.

Įdomu tai, kad Gian Lucos draugo Giovanni ūkis, kuriame auga net 200-300 metų skaičiuojantys alyvmedžiai, įsikūręs aukštai kalnuose. Iš čia matomas ir Monte Viso kalnas, kuris, spėjama, galėjo įkvėpti „Paramount“ logotipą!

Vaizdai, kuriuos pamatys žiūrovai, užburs akis. O štai Giovannisu šeima puoselėja ir dar vieną svajonę – čia, Pjemonto Alpėse, atidaryti restoraną. Tik galima pagalvoti, kokia nuostabi tai būtų patirtis: tiek skoniu, tiek vaizdais!

Gian Luca pasakos, kad nuo 2018 metų Giovanni šeimos ūkį perėmė į savo rankas. O tuomet savo artimuosius įtikino, jog būtina investuoti į naujas aliejaus spaudimo technologijas. 

Juk svarbus ne tik alyvmedžių auginimas – ne ką didesnė reikšmė teikiama ir visai aliejaus išgavimo technologijai bei konservavimui. Būtent tai leidžia užtikrinti aukščiausios kokybės produktą.

Žiūrovai pamatys, kaip spaudžiamas alyvuogių aliejus, o taip pat sužinos, kokie yra didžiausi jo priešai. O kaip išsirinkti tinkamą aliejų, sprendžiant iš pakuotės? Visa tai – jau šio sekmadienio laidoje.

Įkvėptas to, ką pamatė, Gian Luca kartu su Elena Karaliene paruoš tikrą dovaną žiūrovams. Itin paprastą, bet neatsivalgomą patiekalą – Spaghetti Aglio e Olio iš vos kelių ingredientų.

Kaip pasakos Gian Luca, italai šį receptą sugalvojo… nekviestiems svečiams! „Žinoma, tu jiems padarai vakarienę. Bet italai lieka ilgam…“ – juoksis jis pridėdamas, kad būtent šis patiekalas galiausiai pasotindavo visus svečius. 

Beje, būtent šie makaronai yra išgelbėję ir Gian Lucos dukros krikštynų vakarėlį!

Spaghetti Aglio e Olio

Reikės:

320 g spagečių;

3 skiltelių česnako;

3 šviežių aitriųjų paprikų;

70 g alyvuogių aliejaus;

druskos;

juodųjų pipirų.

Gaminimo eiga

Išverdame makaronus pasūdytame vandenyje. Į keptuvę pilame alyvuogių aliejų ir įspaudžiame česnakus. Supjaustome aitriąją papriką. Išvalome sėklas. Sudedame į keptuvę. 

Kai išverda makaronai, perkeliame juos į keptuvę ir išmaišome, tada įpilame makaronų virimo vandens ir aukštoje temperatūroje pakepiname, kad įsigertų skonis. Dedame į lėkštę. Ant viršaus uždedame aitriųjų paprikų gabalėlius ir užbarstome juodųjų pipirų. Skanaus!