Imbieriniai sausainiai – tikras žiemos sezonų simbolis. Jie kvepia šventėmis, jaukumu ir namų šiluma. Nors internete galima rasti dešimtis receptų, tik keli iš jų užtikrina tą tobulą derinį: minkštumą, traškų kraštelį, sodrų imbiero ir medaus aromatą bei gerai išlaikomą formą kepimo metu. Šis receptas – būtent toks.
Ingredientai (apie 25–30 sausainių)
- 100 g sviesto (kambario temperatūros)
- 100 g cukraus
- 120 g medaus
- 1 kiaušinis
- 350 g miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 2 a.š. malto imbiero
- 1 a.š. malto cinamono
- ½ a.š. malto muskato
- ½ a.š. malto kardamono (nebūtina, bet suteikia ypatingą aromatą)
- žiupsnelis druskos
Paruošimas
1. Ištirpinkite sviestą su medumi
Puode ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą ir medų. Kai tik masė taps vientisa, nukelkite nuo ugnies ir palaukite, kol šiek tiek atvės.
2. Išplakite kiaušinį su cukrumi
Atskiram dubenyje suplakite kiaušinį ir cukrų, kol masė taps puri ir šviesi.
3. Sumaišykite sausus ingredientus
Į dubenį suberkite:
- miltus
- kepimo miltelius
- visus prieskonius
- žiupsnelį druskos
Išmaišykite.
4. Sujunkite visas dalis
Į kiaušinio-cukraus mišinį supilkite pravėsusią sviesto-medaus masę. Po truputį berkite miltų mišinį ir minkykite, kol gausite minkštą, nelimpančią tešlą.
5. Laikykite šaldytuve
Tešlą apvyniokite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve mažiausiai 30 minučių – taip sausainiai išlaikys formą.
6. Formuokite sausainius
Tešlą kočiokite iki 4–5 mm storio ir išspauskite mėgstamas formas: žvaigždutes, eglutes, žmoniukus, širdeles.
Perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
7. Kepkite
Kepkite 180 °C temperatūroje 8–10 minučių.
Svarbu: kai krašteliai vos paruduoja, traukite – taip išliks minkšti.

Glajus papuošimui (nebūtina)
- 120 g cukraus pudros
- 1–2 a.š. citrinos sulčių
- lašas vanilės ekstrakto
Sumaišykite iki tirštos, standžios konsistencijos. Glajumi pieškite ant atvėsusių sausainių.






