Kai šaltis beldžiasi į langus, jaukumo namuose suteikia ne tik šiltas pledas, bet ir saldūs kvapai iš orkaitės. Žiemiškos uogienės – tai tikras lobis, kuris praturtina pyragus ir apkepus natūraliu skoniu bei aromatu. Štai keletas idėjų, kaip panaudoti uogienes, kai norisi saldaus ir jaukaus skanėsto.
1. Klasikinis sluoksniuotas pyragas su uogiene
Ingredientai:
- 250 g miltų
- 150 g sviesto
- 2 šaukštai cukraus
- 1 kiaušinis
- 300 g jūsų mėgstamos uogienės (aviečių, slyvų ar obuolių)
- Žiupsnelis druskos
Gaminimas:
- Sviestą sumaišykite su miltais, cukrumi ir druska, kol gausite trupinius.
- Įmaišykite kiaušinį ir suformuokite tešlą. Palaikykite ją šaldytuve 30 minučių.
- Pusę tešlos iškočiokite ir dėkite į kepimo formą.
- Užtepkite storą uogienės sluoksnį, ant viršaus uždėkite likusią tešlą, suformuodami groteles arba trupinius.
- Kepkite 180 °C temperatūroje apie 30–35 minutes.
2. Sluoksniuotas varškės apkepas su vyšnių uogiene
Ingredientai:
- 500 g varškės
- 2 kiaušiniai
- 100 g cukraus
- 100 g manų kruopų
- 1 šaukštelis vanilės
- 200 g vyšnių uogienės
Gaminimas:
- Varškę sumaišykite su cukrumi, kiaušiniais, manais ir vanile.
- Kepimo formą ištepkite sviestu ir supilkite pusę varškės masės.
- Užtepkite uogienės sluoksnį ir ant viršaus dėkite likusią varškę.
- Kepkite 180 °C temperatūroje apie 40 minučių, kol apkepas taps aukso spalvos.
3. Medaus pyragas su bruknių uogiene
Ingredientai:
- 150 g medaus
- 100 g sviesto
- 2 kiaušiniai
- 200 g miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 300 g bruknių uogienės
Gaminimas:
- Medų ir sviestą pašildykite ant silpnos ugnies, kol masė taps vientisa.
- Atvėsinkite, įmaišykite kiaušinius ir miltus su kepimo milteliais.
- Supilkite tešlą į formą, ant viršaus tolygiai paskleiskite uogienę.
- Kepkite 180 °C temperatūroje apie 25–30 minučių.
4. Trapios tešlos krepšeliai su juodųjų serbentų uogiene
Ingredientai:
- 200 g miltų
- 100 g sviesto
- 50 g cukraus
- 1 kiaušinis
- 200 g juodųjų serbentų uogienės
Gaminimas:
- Iš sviesto, miltų, cukraus ir kiaušinio paruoškite trapią tešlą. Palikite šaldytuve 20 minučių.
- Iškočiokite tešlą ir supjaustykite mažais apskritimais.
- Tešlos apskritimus sudėkite į keksiukų formas ir kepkite 10 minučių 180 °C temperatūroje.
- Į iškeptus krepšelius įdėkite po šaukštelį uogienės.
5. Obuolių ir slyvų apkepas
Ingredientai:
- 3 obuoliai
- 200 g slyvų uogienės
- 150 g miltų
- 100 g cukraus
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 2 kiaušiniai
- 100 ml pieno
Gaminimas:
- Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir sudėkite į kepimo formą.
- Tešlai sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, kiaušinius ir pieną.
- Užpilkite tešlą ant obuolių, ant viršaus paskirstykite slyvų uogienę.
- Kepkite 180 °C temperatūroje apie 35 minutes.
Žiemiškos uogienės suteikia pyragams ir apkepams išskirtinio skonio ir aromato. Nepamirškite eksperimentuoti – maišykite skirtingas uogienes, pridėkite riešutų, cinamono ar vanilės, kad sukurtumėte dar ypatingesnius desertus!