NET 53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
obuolių pyragas

Rudens gėrybės lėkštėje: gardžiausias tinklaraštininkės Amelijos obuolių pyragas

Ruduo – metas, kai gamta mums dovanoja pačias gardžiausias gėrybes. Miško pakraščiuose bręsta riešutai, tarp samanų slepiasi grybai, o darže puikuojasi moliūgai. Kiekvienas derliaus vaisius turi savo vietą ant rudens stalo, bet iš visų šių gėrybių neabejotinai karaliauja obuoliai. Tai vaisius, simbolizuojantis rudens gausą. Maisto tinklaraštininkė Amelija Kuzmarskė iš šio vaisiaus siūlo išsikepti gardžią obuolių galetę.

Kodėl obuoliai?

Obuoliai yra itin universalus vaisius, mėgstamas ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl tekstūros bei maistinės vertės. Juose gausu skaidulų, vitaminų, ypač vitamino C, taip pat antioksidantų, kurie naudingi sveikatai šaltuoju metų laiku.

Obuoliai – ne tik puikus užkandis ar ingredientas vaisių salotoms, bet ir gardus ingredientas kepiniams. Suteikiantis natūralų saldumą, gaivų rūgštumą ir malonų drėgnumą, o vieni populiariausių ir jaukumą suteikiančių rudens kepinių – obuolių pyragai. Jų receptų yra tiek daug, kad kiekvienas tikrai ras sau mėgstamą.

Skonių įvairovė ir tradicijos 

Paprasti obuolių pyragai gali būti vos iš kelių ingredientų: miltų, kiaušinių ir obuolių. Pavyzdžiui, klasikinis obuolių pyragas „Šarlotė“ yra vienas paprasčiausių, bet kartu ir gardžiausių receptų. Šiam pyragui tereikia kelių produktų: miltų, cukraus, cinamono, kiaušinių ir obuolių. Supjaustyti obuoliai dedami ant biskvitinės tešlos, ir viskas kepama orkaitėje. Rezultatas – minkštas, purus pyragas, kuriame obuoliai išlieka šiek tiek traškūs, tačiau sultingi.

Tokie pyragai dažnai būna šeimos tradicija ir yra populiarūs dėl savo greito paruošimo bei visiems patinkančio skonio. Žinoma, būna ir sudėtingesnių variacijų, kur obuoliai derinami su papildomais ingredientais ir dažnai naudojamos įvairios tešlos rūšys, prieskoniai, riešutai ar džiovinti vaisiai.

obuolių pyragas

Rudeniu kvepianti trapios tešlos galetė su obuoliais

Maisto tinklaraštininkė, trijų vaikų mama Amelija Kuzmarskė, žinoma dėl ypatingai gardžių patiekalų receptų, šiai rudeniškai dienai siūlo pasigaminti galetę su obuoliais. „Atvėsus orams visada norisi įvairiausių obuolių pyragų: biskvitinių, trupininių, su varške ir, žinoma, būtiniausiai, su mano galbūt net pačia mylimiausia, sviestine trapia tešla“, – savo mėgstamą pyragą pristato Amelija. 

Galetė su obuoliais – trapios, sviestinės, burnoje tirpstančios tešlos krepšelis, pilnas gardžių, cinamonu kvepiančių obuolių. Kiekvienas kąsnis – tikras rudens džiaugsmas lėkštėje. Pyrago receptas yra paprastas, jam nereikia ilgo pasiruošimo ar įmantrių produktų. Pagrindiniai ingredientai, kurių prireiks jam paruošti – obuoliai, sviestas ir miltai. Šis pyragas puikiai tiks jaukiems rudens vakarams su šeima ar draugais bei pamalonins skrandį.

Obuolių galetės įdarui reikės:

  • Apie 750 g obuolių (kad nuskutus ir išėmus sėklytes liktų 500 g)
  • 65 g cukraus
  • 1 šaukšto cinamono
  • Pusės citrinos sulčių
  • 2 šaukštų krakmolo (be kaupo)

Tešlai:

  • 350 g kvietinių miltų
  • 1 šaukštelio druskos (be kaupo)
  • 2 šaukštų cukraus
  • 150 g šalto sviesto
  • 100 g grietinės (30% rieb.)
  • Kiaušinio plakinio, grietinės arba kefyro galetės kraštelių aptepimui 

Paruoškite įdarą: švarius nuskustus obuolius supjaustykite plonomis (apie 3 mm storio) skiltelėmis, išimkite sėklytes. Skilteles dubenyje sumaišykite su likusiais įdaro ingredientais ir atidėkite, kol ruošite tešlą.

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su cukrumi ir druska. Ant miltų dėkite nedideliais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą. Miltus ir sviestą trinkite tarp pirštų, kol gausite „šlapio smėlio“ konsistenciją ir nebeliks didesnių sviesto gabalėlių.

Į masę dėkite grietinę ir minkykite tešlą tol, kol nebeliks sausų miltų, o tešla susijungs į vieną gabalą ir nebetrupės. Stenkitės neperminkyti, kad sviestas nuo rankų šilumos neištirptų. 

Padarykite kuo lygesnį ir šiek tiek plokščią tešlos diską ir dėkite ant kepimo popieriaus. Pabarstykite ant jo šiek tiek miltų ir iškočiokite į kuo taisyklingesnės formos apskritimą, kad gautųsi apie 4–5 mm storio apskritas tešlos lakštas.

Jeigu tešla nuo minkymo pasidarė itin minkšta ir lipni, prieš kočiojimą palaikykite ją pusvalandį šaldytuve, kad tešla sustandėtų ir lengviau kočiotųsi.

Į tešlos centrą supilkite obuolių įdarą ir paskirstykite jį tolygiai, palikdami 4–5 cm laisvus kraštelius.

Kraštelius užlenkite, padarydami „krepšelį“, iš kurio kepant įdaras neišbėgs.

Pyrago kraštelius aptepkite kiaušinio plakiniu, grietine arba kefyru, kad kepdami gražiai apskrustų ir taptų auksiniai.

Galetę kepkite iš anksto iki 190 laipsnių (be vėjelio) įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min., skardą įdėkite į orkaitės centrą. Patiekite dar karštą arba atvėsintą. Galetė itin dera su vaniliniais ledais arba šaltu graikišku jogurtu. Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai