Kai termometrų stulpeliai kyla aukštyn, o saulė kviečia leisti laiką lauke, niekas neatgaivina geriau nei šaltas, natūralus ir gaivus limonadas. Namie pagaminti gėrimai turi daug privalumų – jie be konservantų, be perteklinio cukraus ir puikiai pritaikomi pagal skonį. Be to, tai smagus būdas panaudoti sezonines uogas, žoleles ar vaisius.
1. Klasikinis citrinų limonadas – visų laikų favoritas
Reikės:
- 3–4 citrinų sulčių
- 1 litro šalto vandens
- 3 šaukštų medaus arba cukraus (reguliuokite pagal skonį)
- ledukų
- kelių citrinos griežinėlių ir mėtų puošybai
Kaip gaminti:
Išspauskite citrinų sultis, sumaišykite su saldikliu, supilkite vandenį, gerai išmaišykite. Įberkite ledukų ir papuoškite griežinėliais bei mėtomis. Gaivus, rūgštokas ir nepaprastai atgaivinantis!
2. Agurkų ir mėtų limonadas – švelni vėsos banga
Reikės:
- 1 agurko
- 1 citrinos sulčių
- saujelės šviežių mėtų
- 1 litro vandens
- šaukšto medaus arba cukraus
- ledukų
Kaip gaminti:
Agurką supjaustykite plonais griežinėliais arba sutarkuokite. Į ąsotį įdėkite agurką, mėtų lapelius, citrinos sultis, saldiklį, supilkite vandenį ir leiskite gėrimui pastovėti šaldytuve 15–30 min. Šis limonadas – puikus odos draugas ir natūrali vėsinanti priemonė.

3. Braškių limonadas – saldžiarūgštis vasaros skonis
Reikės:
- 200 g braškių
- 2 citrinų sulčių
- 1 litro gazuoto ar negazuoto vandens
- 2 šaukštų cukraus ar medaus
- ledukų
Kaip gaminti:
Braškių tyrę pasigaminkite sutrynę uogas su cukrumi ir citrinų sultimis. Supilkite viską į ąsotį, užpilkite vandeniu ir išmaišykite. Braškių limonadas – vaikų mėgstamiausias, o su gazuotu vandeniu jis tampa dar gaivesnis.
4. Levandų limonadas – aromatingas ir išskirtinis
Reikės:
- 2 šaukštelių džiovintų levandų žiedų (arba šviežių)
- 3 citrinų sulčių
- 1 litro vandens
- 2 šaukštų medaus
- kelių levandų šakelių puošybai
Kaip gaminti:
Užplikykite levandas nedideliu kiekiu verdančio vandens, palikite pritraukti ir atvėsti. Tada sumaišykite su citrinų sultimis, medumi ir likusiu vandeniu. Levandų limonadas – puiki priemonė nuraminti mintis ir atsipalaiduoti karštą popietę.
5. Arbūzų limonadas – skysta vasara taurėje
Reikės:
- 400 g arbūzo be sėklų
- 2 citrinų sulčių
- šaukšto cukraus
- 1 litro šalto vandens
- mėtų lapelių ir ledukų
Kaip gaminti:
Arbūzą sutrinkite blenderiu, perkoškite per sietelį. Sumaišykite su citrinų sultimis, cukrumi ir vandeniu. Įberkite ledukų, papuoškite mėtomis. Šis gėrimas – puiki alternatyva saldiems limonadams, ypač jei norisi natūralaus saldumo.
6. Žaliųjų obuolių ir bazilikų limonadas – gaiva ir netikėtumas
Reikės:
- 2 rūgštesnių žaliųjų obuolių
- saujelės šviežio baziliko
- 1 citrinos sulčių
- 1 litro šalto vandens
- šaukšto medaus
- ledukų
Kaip gaminti:
Obuolius sutarkuokite arba susmulkinkite blenderiu, kartu su baziliku. Perkoškite tyrę ir sumaišykite su citrinos sultimis, medumi bei vandeniu. Originalus skonis ir gaivus aromatas garantuoti!
Patarimai, kad limonadas būtų dar skanesnis:
- Naudokite šaltą, filtruotą arba šaltinio vandenį – tai sustiprina gaivumo pojūtį.
- Ledo kubeliuose galite užšaldyti uogas ar mėtų lapelius – jie ne tik atvėsins, bet ir papuoš gėrimą.
- Rinkitės natūralius saldiklius: medų, agavų sirupą ar steviją vietoj perdirbto cukraus.
- Palaikykite limonadą šaldytuve bent 30 min. prieš patiekdami, kad skoniai susijungtų.