Celiulitas – daugybei moterų pažįstama tema, apie kurią kalbėti vis dar kartais vengiama. Tačiau tiesa ta, kad net iki 90 % moterų vienaip ar kitaip susiduria su celiulitu – odos nelygumais, primenančiais „apelsino žievelę“.
Nors celiulito atsiradimą lemia daugybė veiksnių – hormonai, genetika, fizinis aktyvumas, didelę įtaką turi ir mityba. Tam tikri produktai gali skatinti skysčių kaupimąsi, riebalų sankaupas, kraujotakos sutrikimus ir uždegiminius procesus, kurie tiesiogiai prisideda prie celiulito formavimosi ar ryškėjimo.
1. Cukrus ir saldumynai
Kodėl didina celiulitą?
Cukrus skatina riebalų kaupimąsi ir uždegiminius procesus organizme. Be to, per didelis gliukozės kiekis gali pažeisti odos kolageno struktūrą, todėl oda tampa mažiau elastinga ir labiau linkusi į nelygumus.
Kur slypi cukrus?
– Pyraguose, saldainiuose, šokoladuose
– Limonaduose, sultyse, net padažuose
– Pusgaminiuose ir „sveikuose“ batonėliuose

2. Perdirbti produktai ir pusfabrikačiai
Kodėl didina celiulitą?
Šie produktai dažnai pilni druskos, cukraus, priedų, riebalų ir konservantų, kurie trikdo medžiagų apykaitą, sulėtina limfos tekėjimą ir skatina skysčių susilaikymą, o tai puiki terpė celiulitui vystytis.
Pavyzdžiai:
– Greitasis maistas
– Dešros, paštetai, šaldyti patiekalai
– Supakuoti užkandžiai ir mikrobangų krosnelėje gaminamas maistas
3. Druska ir sūrūs užkandžiai
Kodėl didina celiulitą?
Druska skatina skysčių kaupimąsi audiniuose, o tai gali sukelti tinimą ir „apelsino žievelės“ efektą. Be to, sūrus maistas dažnai yra perdirbtas ir neturi naudingų medžiagų.
Kur ypač daug druskos?
– Traškučiai, krekeriai
– Rūkyti mėsos gaminiai
– Konservai ir padažai
4. Baltieji miltai ir rafinuoti angliavandeniai
Kodėl didina celiulitą?
Šie produktai greitai padidina gliukozės kiekį kraujyje, skatina insulino šuolius, o tai prisideda prie riebalų kaupimosi – ypač pilvo, šlaunų ir sėdmenų srityse. Tai vienos pagrindinių celiulito „taikinių“.
Venkite arba ribokite:
– Baltą duoną, bandeles
– Baltus ryžius, makaronus
– Sausus pusryčius

5. Sočieji ir transriebalai
Kodėl didina celiulitą?
Šie riebalai ne tik skatina cholesterolio padidėjimą, bet ir trikdo kraujotaką bei apsunkina limfinės sistemos darbą. Tai gali paskatinti riebalų sankaupų formavimąsi ir odos pakitimus.
Kur jų daugiausia?
– Margarine, keptuose produktuose
– Kepiniuose iš parduotuvės
– Greitajame maiste
6. Gazuoti ir saldūs gėrimai
Kodėl didina celiulitą?
Be to, kad juose daug cukraus (dažnai paslėpto), gazuoti gėrimai gali sukelti pūtimą, o saldžiosios medžiagos – trikdyti cukraus apykaitą, kas ilgainiui skatina riebalų kaupimąsi. Net ir „dietiniai“ gėrimai su dirbtiniais saldikliais gali turėti neigiamą poveikį medžiagų apykaitai.
7. Alkoholis
Kodėl didina celiulitą?
Alkoholis lėtina kepenų darbą, trikdo toksinų šalinimą ir skatina dehidrataciją. Be to, dažnai vartojamas su užkandžiais, o kalorijų turi daugiau nei daugelis įsivaizduoja. Tai – tiesus kelias į vandens kaupimąsi ir riebalų sankaupas, kurios išryškina celiulitą.