Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Augalinis maistas. Ką verta apie jį žinoti?

Lietuvių kulinarų knygos, kurias privalu turėti namuose

Lietuvos kulinarinis paveldas yra turtingas ir įvairus – nuo tradicinių cepelinų ir šaltibarščių iki šiuolaikiškų patiekalų, kuriuose derinami lietuviški ingredientai su naujais skoniais. Jeigu norite ne tik išmokti gaminti klasikinius lietuviškus patiekalus, bet ir praplėsti savo kulinarinį akiratį su moderniais receptais, šios lietuviškos receptų knygos yra būtinos kiekvienuose namuose. Štai kelios vertingiausios knygos, kurios padės jums puoselėti Lietuvos kulinarinį paveldą ir atrasti naujus skonius.

knygu skaitymo issukis
Knygų skaitymo iššūkis

1. „Lietuvos virėja“ – Beata Nicholson

Beatos Nicholson knyga „Lietuvos virėja“ yra viena populiariausių receptų knygų Lietuvoje. Joje pateikiami paprasti, bet gardūs receptai, pritaikyti kasdieniam gaminimui. Knyga apima tradicinius lietuviškus patiekalus, tokius kaip bulvių plokštainis, cepelinai, įvairios sriubos ir salotos. Beata į knygą įtraukė ir modernius receptus, suteikiančius lietuviškam stalui šiuolaikiškumo. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško kasdienio įkvėpimo ir nori gaminti paprastai, bet skaniai.

2. „Kepinių knyga“ – Aldona Gečienė

Aldona Gečienė yra viena žymiausių Lietuvos konditerijos meistrių, o jos „Kepinių knyga“ – tai tikras lobis mėgstantiems kepti. Knygoje rasite ne tik lietuviškų tradicinių kepinių receptus, bet ir patarimus, kaip pasigaminti modernius desertus. Ši knyga yra skirta tiems, kurie nori išmokti kepti įvairius pyragus, sausainius, tortus ir kitus saldžius skanėstus, kurie džiugina ne tik akį, bet ir skonio receptorius.

3. „Naminė duona“ – Mindaugas Survila

Duonos kepimas namuose tampa vis populiaresnis, ir Mindaugo Survilos knyga „Naminė duona“ padės jums tapti tikru duonos kepimo meistru. Knygoje pateikiama daugybė tradicinių lietuviškos duonos receptų, taip pat naujoviškų idėjų, kaip keisti ingredientus ir naudoti įvairias prieskonių kombinacijas. Sužinosite apie raugo gamybą, kildinimą ir kitus svarbius duonos kepimo etapus.

4. „Virtuvės užrašai“ – Ilona Juciūtė-Čibirkienė

„Virtuvės užrašai“ yra Ilonos Juciūtės-Čibirkienės, gerai žinomos maisto tinklaraštininkės ir receptų kūrėjos, knyga. Joje pateikiami įvairūs receptai, kurie pritaikyti šeimai ir kasdieniam gaminimui. Knyga apima tiek tradicinius lietuviškus patiekalus, tiek šiuolaikiškus receptus, kuriuose derinami lietuviški ingredientai su pasaulio skonių įkvėptais priedais. Ilona dalijasi patarimais, kaip pagaminti maistą sveikai ir gardžiai, net jei turite mažai laiko.

5. „Lietuviški patiekalai“ – Pranas Miežinis

Tai klasikinė receptų knyga, kurioje surinkti tikri lietuviškos virtuvės perlai. Pranas Miežinis – garsus Lietuvos kulinaras, o jo knygoje „Lietuviški patiekalai“ pateikiami senoviniai, autentiški receptai, kurie atskleidžia mūsų tautos skonio tradicijas. Nuo šaltibarščių iki kugelio, ši knyga suteiks jums galimybę paragauti tikrų lietuviškų skonių.

6. „Lietuviškas skonis: šefo receptai“ – Tomas Rimydis

Šefas Tomas Rimydis yra žinomas Lietuvos kulinarijos pasaulyje dėl savo kūrybingų patiekalų ir gebėjimo pritaikyti tradicinius lietuviškus skonius moderniu būdu. Jo knyga „Lietuviškas skonis: šefo receptai“ – tai puikus vadovas tiems, kurie nori eksperimentuoti virtuvėje ir sužinoti, kaip tradicinius lietuviškus patiekalus galima transformuoti į šiuolaikinius šedevrus.

7. „Lietuvių virtuvė: kulinarinės kelionės“ – Vytautas Juodkazis

Vytauto Juodkazio knyga „Lietuvių virtuvė: kulinarinės kelionės“ yra unikali dėl savo išsamios informacijos apie lietuvių virtuvės istoriją ir papročius. Knygoje pristatomi tradiciniai lietuviški patiekalai su išsamiais aprašymais ir istorijomis apie kiekvieną regioną, pateikiami naudingi patarimai, kaip išlaikyti senovinius receptus. Tai yra puikus pasirinkimas norintiems pažinti ne tik maistą, bet ir giliau suprasti lietuvių kultūrą per kulinarinę prizmę.

Mano išsaugoti straipsniai