Dalyvaukite konkurse ir laimėkite!!
Sąnarių skausmas / Shutterstock
Sąnarių skausmas / Shutterstock

5 produktai, kurie kenkia sąnarių sveikatai: ką verta riboti savo mityboje

Sąnarių skausmai, sustingimas ar uždegimai – tai nemalonūs pojūčiai, kurie gali stipriai paveikti gyvenimo kokybę. Nors dažnai apie sąnarių sveikatą pagalvojame tik pajutę diskomfortą, verta žinoti, kad mityba vaidina svarbų vaidmenį tiek palaikant, tiek bloginant sąnarių būklę.

Kai kurie įprasti produktai gali skatinti uždegiminius procesus, silpninti kremzles ar prisidėti prie skysčių kaupimosi audiniuose.


1. Cukrus ir saldumynai

Kaip kenkia?
Didelis cukraus kiekis organizme gali skatinti uždegiminius procesus. O tai tiesiogiai veikia sąnarius – didina skausmą ir paburkimą, ypač sergant artritu. Be to, cukrus skatina svorio augimą, kuris dar labiau apkrauna sąnarius.

Kur jo paslėpta daugiausia?
– Limonaduose ir gazuotuose gėrimuose
– Kepiniuose ir sausainiuose
– Pusgaminiuose, net „sūrio“ padažuose ir jogurtuose

Ką rinktis vietoje to?
Natūralius saldumynus: vaisius, džiovintus vaisius be pridėtinio cukraus, uogų kokteilius.

keksas
Shutterstock nuotr.

2. Rafinuoti angliavandeniai (baltos miltų gaminiai, balta duona, makaronai)

Kaip kenkia?
Šie produktai smarkiai padidina cukraus kiekį kraujyje, kas vėlgi prisideda prie uždegimo ir insulino svyravimų. Nuolatinis tokios mitybos modelis gali pakenkti ir sąnariams, ir visai metabolinei sveikatai.

Ką rinktis vietoje to?
– Viso grūdo miltų gaminius
– Pilno grūdo duoną
– Pilno grūdo avižas, grikius, bolivinę balandą


3. Raudona ir perdirbta mėsa

Kaip kenkia?
Perdirbtoje ir riebioje raudonoje mėsoje yra daug sočiųjų riebalų, kurie siejami su uždegimais. Be to, kai kuriose mėsos rūšyse gausu purinų, kurie gali padidinti šlapimo rūgšties kiekį ir sukelti podagrą – skausmingą sąnarių ligą.

Ką rinktis vietoje to?
– Liesą vištieną, kalakutieną
– Pupeles, lęšius ir kitas augalines baltymų alternatyvas
– Riebias žuvis (lašišą, skumbrę) – jose yra priešuždegiminių omega-3


4. Transriebalai (margarinas, greitasis maistas, pusfabrikačiai)

Kaip kenkia?
Transriebalai, esantys daugelyje perdirbtų produktų, skatina uždegiminius procesus, gali pakenkti kraujagyslėms ir padidinti „blogojo“ cholesterolio kiekį. Nuolat vartojant tokius produktus, didėja ir sąnarių ligų rizika.

Ką rinktis vietoje to?
– Sviestą arba alyvuogių aliejų
– Riešutus, avokadus – jie turi sveikųjų riebalų
– Maistą gaminti namuose, vengiant pusgaminių


5. Per didelis druskos kiekis

Kaip kenkia?
Nors druska organizmui būtina, jos perteklius sukelia skysčių kaupimąsi, o tai gali lemti sąnarių tinimą ir diskomfortą. Taip pat per daug sūrus maistas dažnai rodo, kad jis stipriai perdirbtas, o tai dar vienas sąnarių priešas.

Kur jos daugiausia?
– Greituosiuose makaronuose, sūriuose užkandžiuose
– Konservuotuose produktuose
– Rūkytuose mėsos gaminiuose

Ką rinktis vietoje to?
– Maistą gardinti žolelėmis: čiobreliais, rozmarinais, česnaku
– Naudoti mažiau perdirbtų produktų
– Rinktis „be druskos“ ar mažiau sūdytas alternatyvas

Mano išsaugoti straipsniai