Dalyvaukite konkurse ir laimėkite!!
Adžika / Shutterstock
Adžika / Shutterstock

Vidutiniškai aštri adžika: receptas, kurio paragavę prašys visi

Ieškote universalaus, bet ne per aštraus padažo, kuris tiktų prie mėsos, sumuštinių, troškinių ar net ant riekelės duonos? Ši vidutiniškai aštri adžika – tai tikras skonio sprogimas, kuriam atsispirti bus sunku net tiems, kurie paprastai vengia aštrumo.


Ingredientai (apie 4–5 puslitrius):

  • 2 kg raudonųjų pomidorų
  • 500 g raudonųjų paprikų
  • 300 g aitriųjų paprikų (galima maišyti saldesnes su aštresnėmis)
  • 250 g česnako
  • 200 g morkų
  • 150 g obuolių (rūgštesnių, pvz., „Antonovkų“)
  • 120 ml acto (9%)
  • 200 ml alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus
  • 100–150 g cukraus (pagal skonį)
  • 2 v. š. druskos
  • 1 a. š. rūkytos paprikos miltelių (nebūtina, bet suteikia gilumo)
  • Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Adžika / Shutterstock
Adžika / Shutterstock

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite daržoves.
    Pomidorus, paprikas, morkas, obuolius ir aitriąsias paprikas nuplaukite. Pomidorus ir obuolius galite nulupti, bet nebūtina.
  2. Sumalkite viską.
    Per mėsmalę arba trintuvu sumalkite:
    • Pomidorus
    • Paprikas
    • Morkas
    • Obuolius
    • Aitriąsias paprikas
    • Česnaką (galite sumalti atskirai, kad išliktų intensyvesnis aromatas)
  3. Virkite.
    Supilkite visą masę į didelį puodą, užvirkite, sumažinkite kaitrą ir virkite 1–1,5 val. maišydami, kol padažas sutirštės.
  4. Įmaišykite prieskonius.
    Įberkite druską, cukrų, rūkytą papriką, pipirus ir supilkite aliejų. Dar pavirkite 10 min.
  5. Įpilkite actą.
    Paskutinį – supilkite actą. Pavirkite dar 5 min. ir išjunkite kaitrą.
  6. Supilstykite.
    Karštą adžiką pilkite į sterilizuotus stiklainius. Užsukite, apverskite dangteliu žemyn ir palikite atvėsti po rankšluosčiu.

Naudojimo idėjos:

  • Prie keptos arba troškintos mėsos
  • Su grilintomis daržovėmis
  • Į makaronus ar ryžius kaip padažą
  • Ant sumuštinių ar mėsainių
  • Kaip užkandį su sūriu ir duona

Patarimai:

  • Jei norite dar švelnesnės versijos, naudokite daugiau saldžių paprikų ir sumažinkite aitriųjų kiekį iki 150 g.
  • Jei norite aštresnės – įdėkite porą pipirų su visomis sėklomis arba įmaišykite truputį čili miltelių.
  • Rūkytos paprikos milteliai suteikia gilesnį skonį ir šiek tiek „dūmo“ aromato – verta išbandyti!
Mano išsaugoti straipsniai