PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
ko negalima valgyti kai didelis Cholesterolis
Cholesterolis / Shutterstock

Ši daržovė padės ženkliai sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje

Didelis cholesterolio kiekis kraujyje – tai dažna problema, kuri gali nepastebimai lemti rimtas sveikatos pasekmes: širdies ir kraujagyslių ligas, aukštą kraujospūdį, infarktą. Gera žinia ta, kad be vaistų ir sudėtingų gydymų, kai kurios daržovės gali veiksmingai padėti sumažinti „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekį kraujyje.

Viena tokių – baklažanas. Taip, būtent šis tamsiai violetinis vaisius, dažnai naudojamas Viduržemio jūros virtuvėje, turi stiprų poveikį cholesterolio reguliavimui.


Kodėl baklažanas toks veiksmingas?

Baklažanai turtingi tirpiomis skaidulomis – būtent jos prisideda prie „blogojo“ cholesterolio mažinimo. Tirpios skaidulos skrandyje sudaro gelį, kuris padeda surišti cholesterolį ir pašalinti jį iš organizmo prieš jam patenkant į kraujotaką.

Be to, baklažanuose gausu:
Nasunin – stiprus antioksidantas, esantis jų žievelėje, kuris padeda apsaugoti kraujagysles nuo oksidacinio streso.
Flavonoidų – augalinės kilmės junginių, gerinančių kraujotaką ir mažinančių uždegiminius procesus.
Mažo kaloringumo – puikiai tinka tiems, kurie nori kontroliuoti svorį, o tai taip pat susiję su cholesterolio mažinimu.

Kepti baklažanai
Kepti baklažanai / Shutterstock

Moksliniais tyrimais pagrįstas poveikis

Daugybė tyrimų rodo, kad reguliarus baklažanų vartojimas gali sumažinti bendrą cholesterolio kiekį iki 15 % per kelias savaites. Pavyzdžiui, viename Brazilijos mitybos instituto tyrime dalyviai, vartoję baklažanų sultis ar troškinius 30 dienų, patyrė reikšmingą MTL cholesterolio sumažėjimą.


Kaip įtraukti baklažanus į mitybą?

Svarbiausia – neskrudinti baklažanų aliejuje, nes tai gali panaikinti jų naudą. Rekomenduojami būdai:

  1. Kepti orkaitėje – su alyvuogių aliejumi, česnakais ir pomidorais.
  2. Garinti ar troškinti – su daržovėmis, lęšiais ar pupelėmis.
  3. Dėti į salotas – kepti ir atvėsinti baklažanai puikiai tinka su feta ar avinžirniais.
  4. Plakti į glotnučius – baklažanų sultys ar glotnučiai tinka cholesterolio mažinimo programoms.

Patarimas: jeigu kepate – naudokite mažai aliejaus ir venkite perkepti. Kepant ant grilio ar sausoje keptuvėje galima išsaugoti daugiau veikliųjų medžiagų.

Baklažanai / Shutterstock

Kitos daržovės, padedančios mažinti cholesterolį

Nors baklažanas – šio straipsnio žvaigždė, verta žinoti ir apie kitas naudingas daržoves:

  • Brokoliai – turi daug tirpių skaidulų ir vitaminų K bei C
  • Morkos – padeda „sugerti“ cholesterolį virškinimo metu
  • Lapiniai kopūstai (kale) – stiprūs antioksidantai ir cholesterolio valytojai
  • Česnakas – gerina kraujotaką ir mažina uždegimus

Svarbu prisiminti

Norint pasiekti tikrą poveikį, daržovių vartojimas turi būti reguliarus ir subalansuotas. Vienkartinė baklažano porcija stebuklo nepadarys, bet 2–3 kartus per savaitę įtraukę šią daržovę į racioną, ilgainiui galite pastebėti ženklius pokyčius savo kraujo rodikliuose.

Mano išsaugoti straipsniai