Kai termometro stulpelis šokteli aukštyn, šaldytuvai nejučia prisipildo spalvingų vaisių, ledų ir gaivių gėrimų. Tačiau ką apie tai sako oda? Ar vasaros maistas jai išties padeda spindėti, ar slapta kursto uždegimus ir naujus spuogus?
Aptarkime, kas lėkštėje vasarą gali tapti tavo odos gelbėtoju, o kas – didžiausiu priešu.
Odai palankūs vasaros produktai

1. Uogos – antioksidantų bombos
Uogos – ne tik saldūs desertai be kaltės jausmo, bet ir galingas antioksidantų šaltinis. Antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie atsiranda veikiant saulei ir spartina odos senėjimą. Pagrindinės uogos, kurios asocijuojasi su vasara – braškės bei mėlynės.
Braškės turtingos vitaminu C, kuris būtinas kolageno gamybai. Kolagenas padeda odai išlinkti stangriai ir elastingai. Be to, braškės turi natūralių rūgščių, kurios švelniai eksfolijuoja odą iš vidaus. Šiose uogose esantys antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir saugo odos elastingumą. Taip pat turi salicitatų – natūralių priešuždegiminių junginių, kurie gali padėti esant uždegiminiams bėrimams.
Mėlynės – dar vienos antioksidantų karalienės, jose gausu flavonoidų, kurie kovoja su oksidaciniu stresu – pagrindiniu priešlaikinio senėjimo veiksniu. Taip pat mėlynės stiprina kraujagysles, kas gali padėti odai su kapiliarais ar rožine.
2. Pomidorai – natūralus apsauginis skydas nuo saulės
Pomidorai turtingi likopenu – antioksidantu, kuris, kaip rodo tyrimai, gali padidinti natūralią odos apsaugą nuo UV spindulių. Geriausiai jis pasisavinamas pomidorus termiškai apdorojant – kepant ar troškinant. Aišku, SPF kremo ši daržovė nepakeis, bet padeda odai kovoti su saulės sukeltu stresu. Visgi, geriau nevalgyti jų tuščiu skrandžiu, kadangi juose esančios rūgštys gali skatinti skrandžio rūgštingumą, kuris kai kada pasireiškia ir per odos uždegiminius procesus.

3. Agurkai ir arbūzai – odos drėkintojai
Oda mėgsta drėgmę. Vasarą, kai prakaituojame daugiau, svarbu papildyti ne tik vandens, bet ir mineralų atsargas. Agurkai ir arbūzai ne tik gaivina, bet ir prisideda prie odos elastingumo bei švytėjimo. Arbūzai pilni antioksidanto likopeno, kuris padeda odą apsaugoti nuo UV spindulių žalos. Šis vaisius skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl padeda „išvalyti“ organizmą nuo perteklinių toksinų, o tai veikia ir veido odą. Agurkai taip pat sudaryti didžiąja dalimi iš vandens, todėl jie padeda mažinti patinimus, ramina sudirgusią ar per daug saulėje pabuvusią odą. Taip pat turi silicio – mineralo, svarbaus odos struktūrai.
4. Žalumynai – detoksas odai
Špinatai, rukola, petražolės ar mėta – chlorofilo ir vitaminų bomba. Žalumynai padeda kepenims efektyviau šalinti toksinus, o tai tiesiogiai veikia odos būklę. Nes jei kūnas „užsikemša“ viduje, tai neišvengiamai atsispindi veide. Juose taip pat yra ir vitamino K, geležies bei folio rūgšties. Šios medžiagos gerina kraujotaką, padeda ląstelių atsinaujinimui ir švelnina uždegimus mažinant bėrimus ir spuogelių atsiradimą.
Vasariški maisto produktai, kurių vertėtų vengti
1. Ledai – saldus kelias į uždegimus
Taip – vasara be ledų skamba liūdnai, tačiau per didelis cukraus kiekis skatina uždegiminius procesus organizme, kurie gali pasireikšti akne, odos jautrumu ir bėrimais. Pienas taip pat yra vienas didžiausių aknės provokatorių. Be to, cukrus mažina kolageno gamybą – tiesiogiai prisideda prie odos senėjimo. Jis skatina insulino šuolius, o tai lemia riebalinių liaukų aktyvumą ir spuogų atsiradimą. Nenorintiems visiškai atsisakyti šio gaivaus malonumo – rinkitės natūralius šaldytus vaisius arba pasigaminkite naminius ledus be pridėtinio cukraus.

2. Gazuoti saldūs gėrimai – dar viena cukraus bomba
Limonaduose taip pat daug cukraus ir dažiklių, kurie neatneša odai jokios naudos. Tokie gėrimai dehidratuoja, o cukrus, kaip jau minėta, kursto uždegiminius procesus. Net ir „zero“ versijos su dirbtiniais saldikliais kelia disbalansą organizme, o tai – tiesus kelias į odos iššūkius.
3. Keptas ir perdirbtas maistas – riebalų perkrova
Grilio sezonas – puiku, bet riebus, smarkiai keptas maistas apkrauna virškinimo sistemą ir gali išbalansuoti odos riebalinių liaukų veiklą. Šašlykai ir keptos dešrelės – skanu, tačiau juose daug prisotintų riebalų ir kancerogenų, kurie stiprina uždegiminius procesus veido odoje. Nemažas druskos kiekis lemia odos dehidrataciją bei veido paburkimą. Dažnai vartojant perdirbtus mėsos gaminius prisidedame prie hormonų disbalanso, kas gali lemti hormoninę aknę. Geriau rinktis naudingesnes alternatyvas – ant griliaus keptas daržoves ar vištieną su sveikesniu jogurtiniu marinatu.
4. Alkoholis – didžiausias odos priešas
Vienas kokteilis vakarėlyje atrodo nekaltai, bet alkoholis dehidratuoja organizmą, mažina vitaminų pasisavinimą ir didina uždegiminius procesus. O ryte veidas neretai primena sugrįžusį paauglystės etapą, kadangi kepenims tenka dvigubas darbas „valyti“ kraują nuo toksinų. Jei kepenys apkrautos, oda dažnai tai rodo pirmoji: pastebimi bėrimai, papilkėjimai ir paburkimai.
Ką daryti, kad odą vasarą išliktų švytinti?

- Gerk daug vandens, net jei nejauti troškulio
- SPF – geriausias tavo draugas, nepamiršk jo
- Į savo racioną įtrauk produktų, turinčių daug cinko, vitamino C ir omega-3 – tai medžiagos, tiesiogiai veikiančios odos regeneraciją ir uždegimų mažinimą.
Vasara – laikas, skirtas mėgautis gyvenimu, tad retkarčiais galima pasimėgauti ledais ar vyno taure. Tačiau norint turėti sveiką, spindinčią odą nepamiršk stebėti savo odos reakcijų ir rinkis odai draugiškus produktus.