PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
Agurkų marinavimas
Agurkėliai / Shutterstock

Greitai paruošiami traškūs agurkėliai be acto: 24 val. receptas, kurį pamils visa šeima

Vasara – pats agurkų metas. Nesvarbu, ar jų gausiai pridygo šiltnamyje, ar parsivežėte iš močiutės daržo, kartais norisi greito, gardaus ir traškaus rezultato be ilgų marinavimo procesų ar acto kvapo. Būtent todėl šis 24 valandų raugintų agurkėlių receptas be acto tapo tikru hitu tarp greitai gaminančių, bet kokybę vertinančių šeimininkių.

Skaniausia dalis? Šie agurkėliai išlieka traškūs, kvapnūs, lengvai sūrstelėję ir puikiai dera tiek su kepta mėsa, tiek prie vasariškų sumuštinių ar tiesiog šviežios duonos riekės su sviestu.


Kodėl verta rinktis šį receptą?

  • Be acto – natūralus rūgštumas susidaro fermentacijos metu.
  • Tik 24 valandos – kitą dieną jau galima mėgautis!
  • Traškūs ir gaivūs – be minkštumo ar „užmarinavimo“ poskonio.
  • Sveikesni – jokių konservantų ar perdirbtų ingredientų.
  • Puikiai tinka pradėti pažintį su raugimu.
Agurkų marinavimas
Agurkėliai / Shutterstock

Ingredientai (1 litriniam stiklainui)

  • 6–8 mažesni agurkėliai (kuo šviežesni – tuo traškesni)
  • 2 česnako skiltelės
  • 1 šaukštas druskos (be jodo!)
  • 2–3 krapų stiebai su skėčiais
  • 3–4 juodųjų pipirų grūdeliai
  • 1–2 vyšnių arba ąžuolo lapai (nebūtina, bet suteikia traškumo)
  • Užpilti: virintas ir atvėsintas vanduo

Gaminimo eiga

1. Agurkų paruošimas

  • Nuplaukite agurkus ir nukirpkite abudu galus – taip jie greičiau „įsiskverbs“ į raugą.
  • Jei agurkai ne visai švieži – pamerkite juos į šaltą vandenį 2–3 val. prieš rauginimą, kad atgautų traškumą.

2. Sudėkite į stiklainį

  • Į švarų stiklainį dėkite krapus, česnaką, vyšnių lapus (jei turite), pipirus.
  • Ant viršaus glaudžiai dėkite agurkus.

3. Paruoškite sūrymą

  • Į 1 litrą virinto ir atvėsinto vandens įmaišykite 1 valgomąjį šaukštą druskos. Druska turi ištirpti visiškai.
  • Užpilkite sūrymą ant agurkų taip, kad jie būtų visiškai apsemti.

4. Uždarykite ir palikite

  • Uždarykite dangteliu (gali būti plastikinis arba metalinis, bet be sandarinimo).
  • Palikite kambario temperatūroje 24 valandoms.
  • Po 24 val. perkelkite į šaldytuvą – agurkėliai jau bus paruošti!
Rauginti agurkai
Shutterstock

Patarimai

  • Norite aštresnių? Įmeskite mažą gabalėlį aitriosios paprikos.
  • Rūgštesniam skoniui: leiskite pastovėti ne 24, o 36–48 val.
  • Traškumo paslaptis: būtinai naudokite šviežius agurkus, o lapai (ąžuolo, vyšnių) padeda išlaikyti jų tvirtumą.
  • Ką daryti, jei kyla putos? Tai normalu – vyksta natūrali fermentacija. Jei per daug, šiek tiek atlaisvinkite dangtelį, kad išeitų dujos.

Su kuo valgyti?

Šie agurkėliai puikiai tinka:

  • Prie šašlykų ar kitų keptų patiekalų
  • Su juoda duona ir sviestu
  • Prie silkės, virtų bulvių ar kiaušinių
  • Net smulkinti į vasariškas salotas ar užtepėles
Mano išsaugoti straipsniai