PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS
Cukinijų salotos
Cukinijų salotos

4 vasariškos salotos iš daržo: sveika, greita ir be mėsos

Vasara – tai metas, kai daržai džiugina spalvomis, kvapais ir gausa. Tiesiai iš lysvės nuskintas pomidoras ar ką tik nupjauta salota turi ne tik daugiau skonio, bet ir daugiau naudos sveikatai. Ir tam visai nereikia mėsos!


1. Traškios agurkų ir ridikėlių salotos su grietine ir krapais

Puikiai tinka: prie grilio patiekalų, naujų bulvių ar tiesiog lengvam užkandžiui.

Ingredientai:

  • 2 agurkai
  • 6–8 ridikėliai
  • Sauja krapų
  • 2 šaukštai grietinės arba graikiško jogurto
  • Druska, pipirai

Gaminimas:
Agurkus ir ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais, krapus susmulkinkite. Sumaišykite su grietine, pagardinkite druska ir pipirais. Galite papildomai užspausti šiek tiek citrinos sulčių gaivumui.

Kodėl verta: trašku, lengva ir nostalgiška – primena vasaros vaikystę.


2. Pomidorų ir svogūnų salotos su saulėgrąžų aliejumi

Puikiai tinka: kai pomidorų sezonas įsibėgėja – tinka net kelių rūšių pomidorai.

Ingredientai:

  • 4 prinokę pomidorai (arba sauja vyšninių)
  • 1 mažas raudonasis svogūnas
  • 1 šaukštas nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus
  • Druska, pipirai
  • Šviežios petražolės

Gaminimas:
Pomidorus supjaustykite griežinėliais, svogūną – kuo ploniau. Sumaišykite su aliejumi, pagardinkite. Petruškos suteiks šviežumo ir papildomo skonio.

Kodėl verta: saulėgrąžų aliejus – puikus lietuviškas skonis, kuris ypač tinka prie sultingų pomidorų.


3. Žaliųjų salotų mišinys su avokadu ir citrinos padažu

Puikiai tinka: pietums su grūdų duonos riekele arba kaip lengvas vakarienės variantas.

Ingredientai:

  • Sauja romėniškų, lapinių ar špinatų salotų
  • 1 prinokęs avokadas
  • 1/2 agurko
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druska, pipirai

Gaminimas:
Salotas nuplaukite ir nusausinkite, agurką ir avokadą supjaustykite. Sumaišykite su citrinos ir aliejaus padažu. Galite pagardinti sezamo sėklomis ar šiek tiek tarkuoto parmezano (nebūtina).

Kodėl verta: sveika riebalų ir vitaminų dozė be jokio sunkumo.


4. Cukinijų ir mėtų salotos su citrinos medaus užpilu

Puikiai tinka: šalia keptų bulvių ar grilio daržovių, ypač šiltą vasaros vakarą.

Ingredientai:

  • 1 jauna cukinija
  • 1 šaukštelis citrinos sulčių
  • 1 šaukštelis medaus
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Sauja šviežių mėtų
  • Žiupsnelis druskos, pipirų

Gaminimas:
Cukiniją supjaustykite labai plonomis juostelėmis (naudokite skustuką). Sumaišykite su smulkintomis mėtomis. Atskirame indelyje sumaišykite citrinos sultis, medų, aliejų ir užpilkite ant cukinijos. Palikite 5–10 min. pastovėti, kad įsigertų skoniai.

Kodėl verta: netikėtas skonių derinys, kuris nustebins net cukinijų skeptikus.

Cukinijų salotos
Cukinijų salotos
Mano išsaugoti straipsniai