Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
sausainių glajus
Kalėdinis sausainis

Aromatingos kalėdinės dovanos iš virtuvės: sausainiai, džemai ir daugiau

Kalėdos – metas, kai norisi nudžiuginti artimuosius šiltomis ir nuoširdžiomis dovanomis. O kas gali būti geriau už rankų darbo dovanas, pagamintas su meile ir skanumu? Virtuvėje gimę aromatingi skanėstai ne tik puošia šventinį stalą, bet ir tampa asmeniškais, originaliais siurprizais.


1. Kalėdiniai sausainiai su prieskoniais

Sausainiai – nepakeičiamas kalėdinis simbolis. Jų gamyba yra ne tik smagus užsiėmimas, bet ir proga suburti šeimą.

Reikės:

  • 200 g sviesto;
  • 150 g cukraus;
  • 1 kiaušinio;
  • 300 g miltų;
  • 1 šaukštelio cinamono;
  • 1 šaukštelio imbiero miltelių;
  • 1/2 šaukštelio maltų gvazdikėlių.

Gaminimas:

  1. Sviestą ištrinkite su cukrumi, įmaišykite kiaušinį.
  2. Sudėkite prieskonius ir miltus, užminkykite tešlą.
  3. Iškočiokite, formuokite sausainius ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 10 minučių.
  4. Atvėsusius sausainius papuoškite glajumi ar šokoladu.

Supakuokite sausainius į dailias dėžutes arba maišelius, pridėkite šventinę kortelę – puiki dovana draugams ar kolegoms!

Kalėdiniai sausainiai

2. Namų gamybos džemai su prieskoniais

Žiema kviečia mėgautis uogų ir vaisių džemais. Pridėję kalėdinių prieskonių, sukursite ypatingai aromatingus skonius.

Idėja: apelsinų ir imbierų džemas
Reikės:

  • 1 kg apelsinų;
  • 500 g cukraus;
  • 1 šaukšto tarkuoto imbiero;
  • 1 cinamono lazdelės.

Gaminimas:

  1. Apelsinus nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais.
  2. Sudėkite į puodą su cukrumi, imbieru ir cinamonu.
  3. Virkite ant silpnos ugnies, kol džemas sutirštės.
  4. Supilstykite į sterilizuotus stiklainius.

Pridėkite dailų medžiagos dangtelį ir kaspiną – tokia dovana pradžiugins kiekvieną smaližių.


3. Prieskonių mišiniai ir arbatos

Šiltų gėrimų sezonas – puiki proga dovanoti rankų darbo prieskonių mišinius ar arbatas.

Idėja: karšto vyno prieskonių mišinys
Reikės:

  • 2 cinamono lazdelių;
  • 1 šaukštelio maltų gvazdikėlių;
  • 1 šaukštelio anyžių sėklų;
  • Džiovintų apelsinų žievelių gabalėlių.

Sudėkite prieskonius į stiklainį, pridėkite instrukciją, kaip panaudoti. Tokia dovana puikiai tiks visiems, mėgstantiems jaukias žiemos akimirkas.

arbata
Ramunėlių arbata

4. Saldainių rinkiniai

Saldainiai – dar viena dovana, kurią lengva paruošti namuose.

Receptas: šokoladiniai triufeliai su apelsinais
Reikės:

  • 200 g tamsaus šokolado;
  • 100 ml grietinėlės;
  • 1 šaukšto apelsinų likerio;
  • Kakavos miltelių apvoliojimui.

Gaminimas:

  1. Grietinėlę pašildykite ir užpilkite ant susmulkinto šokolado.
  2. Išmaišykite iki vientisos masės, įmaišykite likerį.
  3. Atvėsusią masę formuokite į kamuoliukus ir apvoliokite kakavoje.

Saldainius sudėkite į dailią dėžutę – unikali ir prabangi dovana.


5. Rankų darbo granola

Granola – puikus pasirinkimas sveikuoliams. Ji lengvai paruošiama ir puikiai tiks šventiniam rytui.

Reikės:

  • 300 g avižinių dribsnių;
  • 100 g riešutų;
  • 50 g džiovintų vaisių;
  • 50 g medaus;
  • 3 šaukštų kokosų aliejaus;
  • Šaukštelio cinamono.

Gaminimas:

  1. Sumaišykite avižas, riešutus, cinamoną, medų ir aliejų.
  2. Kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje apie 20 minučių, kol taps auksinės spalvos.
  3. Įmaišykite džiovintus vaisius.

Supakuokite granolą į stiklainius ar drobinius maišelius – sveika ir skani dovana!

Mano išsaugoti straipsniai