Tiramisu
Tiramisu tortas / Shutterstock

Dienos receptas: Tiramisu tortas (be kepimo)

Tiramisu tortas – tai desertas, kuris sujungia viską, kas geriausia: švelnų mascarponės kremą, purius kavos prisigėrusius sausainius ir subtilų kakavos kartumą. Tai klasikinio itališko tiramisu interpretacija, tik dar šventiškesnė – sluoksniuota kaip tikras tortas, įspūdingai atrodanti ant stalo ir tirpstanti burnoje nuo pirmo kąsnio.

Šis tortas ypatingas tuo, kad nereikia jokio kepimo, todėl pavyks kiekvienam. Tereikia keleto gerų ingredientų, truputį kantrybės, kad sustingtų, ir jūsų virtuvėje gimsta prabangaus skonio desertas, kurio svečiai prašys dar gabalėlio.

Jei norisi lengvai paruošiamo, elegantiško ir visada pasiteisinančio skanėsto – tiramisu tortas yra būtent tai, ko reikia. Skonis, kuris niekada nenuvilia.

Tiramisu
Tiramisu tortas / Shutterstock

Ingredientai

Kremui:

  • 500 g mascarponės sūrio
  • 400 ml plakamosios grietinėlės (35 %)
  • 120 g cukraus pudros
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 4 kiaušinių tryniai (nebūtina, bet suteikia autentišką skonį)

Kavai mirkyti:

  • 300 ml stiprios juodos kavos (atvėsintos)
  • 2–3 šaukštai cukraus
  • 3 šaukštai kavos likerio (galima keisti romu arba visai nenaudoti)

Sluoksniams:

  • 2 pakuotės damų pirštelių (apie 300 g)
  • Kakavos miltelių pabarstymui

Gaminimas

1. Paruoškite kremą

  1. Plakite grietinėlę, kol taps standi.
  2. Atskirmoje dubenyje mascarponę išplakite su cukraus pudra ir vanile.
  3. Jei naudojate trynius – juos įmaišykite į mascarponės masę.
  4. Įmaišykite išplaktą grietinėlę – švelniai, kad kremas liktų purus.

2. Paruoškite kavą

Į atvėsusią kavą įmaišykite cukrų ir likerį.
Kava turi būti šalta, kad piršteliai nesuirtų.

3. Formuokite tortą

  1. Paruoškite torto formą (geriausia su nuimamu žiedu).
  2. Kiekvieną damų pirštelį vos 1 sekundę pamirkykite kavoje (ne ilgiau!).
  3. Klokite pirmą sluoksnį formos dugne.
  4. Tepkite pusę kremo.
  5. Kartokite: piršteliai + kremas.
  6. Viršų išlyginkite ir pabarstykite kakavos milteliais.

4. Šaldykite

Tortą laikykite šaldytuve mažiausiai 6 val., geriausia – per naktį.
Kuo ilgiau stovės, tuo geriau susigers skoniai.

Pateikimas

Prieš patiekiant dar kartą pabarstykite kakavos milteliais ir, jei norisi, papuoškite:

  • šokolado drožlėmis,
  • kavos pupelėmis,
  • mascarponės kremu konditeriniu maišeliu.

Patarimai, kad tortas būtų tobulas

  • Pirštelių nepermirkykite – kitaip tortas taps košėtas.
  • Naudokite kokybišką kavą – ji suteikia pagrindinį aromatą.
  • Jei norite subtilesnio skonio, cukraus pudros kiekį galima sumažinti iki 80 g.
  • Be kiaušinių trynių tortas bus švelnesnio skonio ir saugus mažiems vaikams.